#1/2021

omslag av 1-2021

Överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel är ett svårfångat problem. Patienter kan ha flera läkarkontakter, läkare kan ha för lite tid att följa upp behandlingar och läkemedelsberoende är något som lätt flyter under radarn.

I temanumret om överförskrivning berättar vi historien om den ökända läkaren från Skåne som anmäls 18 gånger till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) men som fortsätter skriva ut läkemedel i stora mängder.

Vi granskar anmälningarna om överförskrivning som IVO tar emot och ställer frågan varför handläggningstiderna är så långa, ofta över ett år.

Vi tar också en titt på resultatet av överförskrivningen: läkemedelsberoende. Det är ett problem som inte syns i statistiken och som ingen har försökt uppskatta sedan 2011.

I serien The Queen’s Gambit lyckas karaktären Beth Harmon vinna schackmästerskap med hjälp av det lugnande läkemedlet bensodiazepiner. Vi pratar med forskare om det finns kognitiva fördelar med att äta lugnande och ser på dopningen inom schack.

Är LARO:s framtid bioteknologisk? Vi skriver om den nya formen av långverkande läkemedel som används inom LARO, där patienter får injektioner en gång i månaden. Behandlingen är ännu ovanlig men blir allt vanligare.

Den världskända Islandsmodellen tycks ha minskat drickandet bland unga i Island. Preventionsmodellen sprids nu till flera länder, men har ännu inte utvärderats utanför Island. Vi intervjuar forskaren Ina Koning som är kritisk till att den inte har utvärderats mer före den sprids.

I en krönika skriver Agneta Öjehagen om att samsjuklighet inte bara handlar om patienter med tung problematik. Samsjuklighet finns även hos personer med lindrigare psykiska besvär och beroenden.

Temaord: Överförskrivning // Läkemedelsberoende // Bensodiazepiner //Depotinjektioner // Islandsmodellen // Samsjuklighet // Spelansvar

Senaste från Tidskriften

#2023/2024

Unga // Vejp och blodet //Ungas minskade drickande - vad händer när de blir vuxna

#1-2/2023

HBTQI // VR mot rökning // Försäljning av e-cigaretter förbjuden i Mexiko // Unga litar på

#5-6/2022

Alkohol & kvinnor// Gatu-utbildare i Turin // Tjejer lockar tjejer i Jönköping // Alkoholsnacket // Ensamkommande

#4/2022

Föräldraskapsstöd // Dopinghund // Lustgas // Legalisering // CBD-olja // Fler äldre dör av alkoholskador// Inget

#2-3/2022

Reality-serier om beroende // Drogpolicy // Valenkät // Punktskatter// Ungas drickande // Kerstin Hesselgren // Alkoholvanor

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!