#1-2/2023

Tema: HBTQI

Melica Amina tycker det är lika svårt att vara öppen som intersexuell och transperson i Sverige som i Dubai som hon flytt ifrån. Det är här hon har utvecklat ett beroende. 
– Jag trodde att det här landet som använder ordet ”hen” skulle förstå, säger hon. 

På samhällsnivå har det hänt mycket de senaste 20 – 30 åren genom debatt och lagstiftning, men samtidigt syns en backlash, en försämring i levnadsvillkoren för unga hbtq-personer. Här minskar andelen som är nöjda med livet i sin helhet. 

Att det saknas återkommande studier som också fångar upp skillnader inom gruppen gör det svårt att följa hälsoutvecklingen. Galit Andersson, utredare på Folkhälsomyndigheten är en av dem som hoppas på regelbundna uppföljningar och data från andra källor än enkäter.  

Temat tar också upp varför socialförvaltningen i Trollhättan valt att hbtqi-certifiera sig, en studie med djupintervjuer om erfarenheter av spel om pengar och hur chemsexmottagningen arbetar när de utgår från skadereducering, motiverande samtal och sexologiska frågeställningar. 

Utöver temat: Är virtuell behandling i mobilapp framtidens rökavvänjning?
Tobaksberoende är ett komplext beteende, där till exempel stress i vardagslivet kan påverka mer än annat. Därför är det viktigt att vi inte tappar bort dem vi vill hjälpa, betonar Rosaria Galanti, professor emerita i fokhälsovetenskap 
– Den grupp där det i dag finns flest rökare är de som har det svårast i livet av olika anledningar, säger hon. 

Vi har besökt utbildningen till beroendeterapeut på Storumans folkhögskola och berättar hur en narkotikaklassning går till.

Detta och mycket mer hittar du i nya numret av Alkohol & Narkotika som kommer den 17 mars 2023.  

Det här är också det sista numret av tidskriften i tryckt form. Utöver ett årligt magasin i november har CAN:s styrelse beslutat att det journalistiska innehållet framöver publiceras löpande på webben. Du får väl vårt nyhetsbrev med alla artiklar från webben? Annars anmäl dig här.

HBTQI // VR mot rökning // Försäljning av e-cigaretter förbjuden i Mexiko // Unga litar på skolkuratorn // Forskning om svampar // Vad narkotikaklassas? // Beroendeterapeuter // Anna Lindh

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson är vikarierande chefredaktör för Alkohol & Narkotika

Senaste från Tidskriften

#5-6/2022

Alkohol & kvinnor// Gatu-utbildare i Turin // Tjejer lockar tjejer i Jönköping // Alkoholsnacket // Ensamkommande

#4/2022

Föräldraskapsstöd // Dopinghund // Lustgas // Legalisering // CBD-olja // Fler äldre dör av alkoholskador// Inget

#2-3/2022

Reality-serier om beroende // Drogpolicy // Valenkät // Punktskatter// Ungas drickande // Kerstin Hesselgren // Alkoholvanor

#1/2022

Cannabis och våld och behandling // Metamfetamin // The Think-drink effect // Sjukdomsmodellen // Datorspelsberoende //

#6/2021

Lättillgänglig socialtjänst // Narkotika på krogen // Kokainbehandling // Finlands spelmonopol Veikkaus // Göteborgs beroendevård //

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!