När Sveriges enda dopinghund Molly kommer till gymmet blir uppmärksamheten positiv. Viktigt att hela samhället arbetar tillsammans mot förbjudna preparat, tycker Joanna och Michael Sjöö, Mollys hundförare. Också polisutbildare vill se större polisiär närvaro på gymmen.
Molly och Joanna Sjöö har en kort rast från träningen. Det blir en promenad på gräsmattorna utanför Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Lidingö. Molly får några morötter som mellanmål. Först när matte visar att det är okej att hälsa på Alkohol & Narkotikas reporter och fotograf kommer hon fram.
– Att ha en hund är ett ansvar, men tjänstehund är ett ännu större ansvar, säger Joanna Sjöö.
Molly gör ett eller två jobbsök i veckan och har hela Sverige som arbetsfält. Hon letar efter förbjudna dopingpreparat på idrottstävlingar eller träningsanläggningar anslutna till Riksidrottsförbundet/RF, som Friskis & Svettis. Emellanåt tränar hon på Bosön på alla aktuella preparat, tabletter och vätskor.
– Tomma ampuller övar vi mycket på, det finns en liten doft kvar, säger Michael Sjöö.
Det är Joanna Sjöö som oftast hanterar preparaten och Michael som är läkare har möjlighet att ordna så att Molly kan träna på dopingklassade läkemedel.
– Det var otroligt speciellt och svårare än förväntat att lära sig sköta preparaten noga. Det är viktigare än jag trodde att hantera dem rätt så att inte Molly blir tränad på fel doft och markerar fel, säger Joanna.
Hundföraren använder alltid plasthandskar, men även de har en doft.
– När jag kommer hem tvättar jag av allt i aceton och i 99-procentig sprit för att doftbilden ska försvinna. Sedan lägger jag allt i speciella påsar, säger Joanna Sjöö.
Hon och Michael har jobbat med antidoping inom idrottsrörelsen sedan 1990-talet. Joanna är anställd av Antidoping Sverige, för Michael som är flygläkare och aeromedical adviser är hundförare ett extrajobb.
Det var en tidigare chef på Antidoping Sverige som kom med idén om en sökhund för att utveckla arbetet. Dopingprover är väldigt dyra och med en hund som stöttar i urvalet kan man få en bättre träffbild. Det förebyggande och lite avskräckande arbetet har blivit större än någon anade. Molly har stor dragningskraft, många yngre idrottare kommer fram och många vill prata.
– Det räcker att hon kommer in på Friskis & Svettis så går djungeltrumman och då har vi fått ut budskapet att tester görs ofta och att de vill ha anläggningarna fria från doping, konstaterar Michael Sjöö. Och fortsätter:
– Det går inte bara att säga att användandet av dopingpreparat är farligt, att du kan få hjärtproblem eller andra problem, det håller oftast inte för en ungdom. Man måste ha en annan angreppsvinkel. Det handlar om värderingar. Varför vill jag idrotta? Vad vill jag stå för?
Molly har också blivit en brygga mellan Antidoping Sverige och idrottarna, ledarna och föräldrarna. Kanske vill någon fråga om kosttillskott eller om en astmamedicin.
Att hitta en lämplig sökhund är inte lätt. Det är svårt att avla fram kombinationen bra nos och bra psyke, ofta letar man efter hundar som är några år. Springer spanieln Molly fanns på en kennel på Nordirland där en person som letade lämpliga hundar var ute på scouting. Det började med att personen studsade en boll, fångade den i handen och såg vilken hund som satt kvar längst. Efter ytterligare tester blev Molly sedan utvald och fick gå igenom ett lämplighetsprogram med 18 punkter hos Tullverket. En sökhund måste klara alla punkter.
Att söka ser mycket enklare ut än det är. Hundföraren ska kunna läsa av hundens signaler och kroppsspråk, till exempel när den gör en så kallad frysmarkering.
– Molly har enorm uthållighet, men hon blir trött när hon söker eftersom hon då är mycket aktiv och har en hög andningsfrekvens, säger Michael Sjöö.
Det är hundförarens jobb att se till att hunden får tillräcklig vila, samspelet är viktigt.
När Molly kom till Sverige var hon tre år, i princip fullvuxen. Hon bodde de första sex månaderna hos en av tullens hundinstruktörer som tränade henne. Kraven som ställs är exakt samma som för en tullhund. Skillnaden är att Molly är tränad på andra preparat. Det här var 2017 och Joanna och Michael Sjöö ansökte om att bli Mollys hundförare.
Det bästa Molly vet är att få sin gula boll kastad till sig och det får hon som belöning under träning när hon hittar dopingpreparat. Om inget hittas under ett jobbsök avslutar Michael eller Joanna alltid med att placera ut ett preparat så att Molly kan söka, hitta och få sin boll.
Vid upplärningen startade träningen med att Molly fick söka efter en boll och sedan efter allt mindre bitar av bollen. Därefter blir bytet den doft man tränar på och det som ska utlösa belöningen.
– Vi har lagt till preparat efter hand. De preparat som vi officiellt talar om att Molly hittar är steroider, testosteron och dess derivat. Självklart hittar Molly fler preparat men vilka det är håller vi för oss själva för att försvåra för de som fuskar.
Molly söker av väskor, skåp och träningsanläggningar för att hjälpa till att bättre välja ut vilka anläggningar eller personer som ska testas. Det är Michael och Joanna Sjöö och Antidoping Sveriges utredningsenhet som bestämmer vilka som får besök. På dopingtips.se kan man lämna tips anonymt.
– Där det finns en känd problematik försöker vi vara lite mer. Alla föreningar som är anslutna till RF kan få besök av Molly. Många idrottare och idrottsförbund är mycket positiva och glada när vi dyker upp, säger Joanna Sjöö.
När Molly markerar vad händer då?
– Vi är ingen myndighet, vi kan inte tvinga någon att öppna en väska, men vi är noga med att när Molly markerar, då kallar vi till dopingkontroll på plats. Vi försöker vara så diskreta som möjligt så vi inte chikanerar någon. Molly är en otroligt smidig hund.
Molly söker i dag inte direkt på människor av integritetsskäl. Hon skulle kunna visa att en människa har något på eller i sig, men bara Joanna och Michael skulle se det, ingen annan.
– Har hon västen på sig och vet att vi har bollen, då förstår Molly att arbete är på gång. Då går hennes nos i gång oavsett, säger Michael Sjöö.
Molly är i dag åtta år, vid tio års ålder går hon i pension.
– Men ser vi att hon har leklusten och byteslusten kvar då kan hon jobba längre, säger Joanna Sjöö.
Om Antidoping Sverige vill hitta en efterträdare till Molly måste den processen starta snart.
Det är skillnad på doping inom idrotten och samhällsdopning. Tävlingsidrotten har hårdare dopingregler men det är olagligt för alla både att bruka och inneha steroider, testosteron och dess derivat.
Den enda gymkedjan där det idag görs tester av Antidoping Sverige är Friskis & Svettis. Michael och Joanna Sjöö tycker det kan vara bra att veta till exempel för föräldrar. Många andra gym är certifierade via det som kallas 100 % Ren Hårdträning, och samarbetar med polisen.
Friskis & Svettis är en stor organisation; innan pandemin hade man en halv miljon medlemmar.
– I Tyresö tränar tio procent av invånarna hos oss, både motionärer och elit. Vi vill ta ansvar och ta ställning, säger verksamhetschefen Stina Eklund Olofsson, som är stolt över sin förening.
Många tror att Friskis främst är gruppträning men mer än hälften av inpasseringarna sker till gymmen.
– I början såg RF och Antidoping Sverige lite snett på oss när vi drog upp statistiken, och man sa att folk dopar sig på gymmen. Men med det som händer i samhället kan vi vara med som en aktör när vi genomför och betalar för tester. Vanliga människor tränar hos oss, några av dem begår brott, säger Stina Eklund Olofsson.
Hon ser fitnessdopning som ett växande problem i samhället, och ett växande problem i gymmiljön.
– Det finns en kroppsfixering och man har inte tid att vänta på resultat. Då kan man ta hjälp av det som är olagligt, säger Stina Eklund Olofsson.
När Molly kommer och gör sina sök ger det större effekt än om några plockas ut för att ta ett prov.
– Det blir väldigt mycket snackisar, oj är det en hund här, varför då? Det väcker frågor hos personer som har tagit något eller funderat på att ta något.
När polisen gjorde en stor insats i april och besökte mer än 25 gym och träningsanläggningar i Stockholm var Molly med på ett Friskis & Svettis gym.
Resultatet av insatsen blev 21 personer misstänkta för dopningsbrott och mer än 15 000 beslagtagna enheter dopningspreparat.
Polisen arbetar enligt dopningslagen, de kan gå in var som helst; vid brottsmisstanke kan de testa och göra husrannsakan.
– Vi uppskattar de gym som samarbetar med oss, de gör ett jätteviktigt jobb, vi hoppas att de ska bli fler. Eftersom Molly inte är en polishund omfattas hon inte av våra regelverk, men det vore bra om hon kunde söka på fler gym, säger Felicia Alonzo, t.f. kommunpolis på lokalpolisområde Globen/Stockholm.
Johan Ekström, polisinspektör på spaningssektion 1, Storgöteborg och ansvarig för dopningsfrågor var också med vid insatsen i Stockholm och vill att polisen ska arbeta aktivt mot dopningsbrott i sin vardag. 500 poliser har utbildats de senaste 1,5 åren och under hösten har turen kommit till förundersökningsledare.
– Det har en otrolig effekt att bara gå in civilklädd eller uniformerad. Vi kan ställa oss mitt i ett gym och så iakttar vi. De som blir nervösa och stressade tar på sig en tröja för att dölja en muskulatur som inte är naturlig, eller så packar de ihop och går hem. När vi kommer dag två brukar personalen reagera på att 30 procent är borta, de som annars är där varje dag, säger Johan Ekström.
Anledningen att polisen nu prioriterar dopning är att det hänger ihop med flera andra brott, till exempel våld i nära relation.
– Kan vi få personer att sluta i ett tidigt skede kan vi förebygga våld i nära relation. Det är svårt att statistiksätta, men polisiärt sett är kopplingen glasklar. Vi har ökat våra utbildningsinsatser här.
Också våld i offentlig miljö har en koppling till dopning.
– Man tar amfetamin för att orka träna, cannabis för att varva ner och i kombination med alkohol kan det leda till oprovocerat våld i krogköer till exempel, säger Johan Ekström.
Dopningspreparat är också en inkomstkälla för grov organiserad brottslighet.
– Vi kan se att grovt kriminella som sålt narkotika nu även säljer steroider. Personer som köper, betalar för en hel kur, pengar som direkt kan användas för att köpa narkotika och vapen. Kan vi slå bort inkomsten för kriminella kan vi jobba brottsförebyggande.
Johan Ekström tar upp det här i sina föreläsningar för att motivera poliserna att jobba på gymmen.
– Jag vill få dem att gå in ett par gånger i veckan, iaktta som grund för en skälig misstanke och sedan göra kroppsbesiktning.
FAKTA om doping inom idrotten och samhällsdopning
Det finns en dopinglista med flera hundra olika substanser och metoder som är förbjudna. Den som idrottar i en RF-ansluten idrottsförening lyder under idrottens dopingregler. Här betraktas många vanliga läkemedel som doping om de innehåller substanser som finns på dopinglistan (medicinsk dispens kan sökas).
I svensk lag regleras dopningsbrott i dopningslagen. Det som kallas samhällsdopning eller fitnessdopning. I lagen handlar det endast om anabola androgena steroider (AAS), testosteron och tillväxthormon. Dessa får varken införas, överlåtas, framställas, förvärvas i överlåtelsesyfte, bjudas ut till försäljning, innehas eller brukas.
100 % Ren Hårdträning
Vill minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider och andra dopningspreparat bland dem som tränar.
Träningsanläggningar som deltar ska utveckla ett långsiktigt förebyggande arbete i samverkan med polisen, Riksidrottsförbundet, länsstyrelsen, aktuell kommun och region.
Kategorier:
Etiketter:
Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika
Se alla artiklar av Anna FredrikssonPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.