Hoppa till innehållet

Säljer vitt snus till minderåriga

snus

I danska radioprogrammet P1 Morgen intervjuas en tobakshandlare som nekar 13-åringar att köpa vitt snus. Senare kommer samma tonåringar in i butiken för att hämta ut postpaket, innehållandes likadana dosor med snus. Då får handlaren snällt lämna ut.

I början av februari sänder danska motsvarigheten till P1 Morgon ett inslag där tobakshandlaren Johnny Lauritzen i Västjylland intervjuas. I Danmark krävs att man måste vara minst 18 år för att få köpa vitt snus. När yngre tonåringar kommer in i Johnnys butik och vill handla säger han bestämt nej. Men när samma tonåringar dyker upp ett par dagar senare för att hämta ut postpaket, som innehåller likadana dosor med snus, är han skyldig att lämna ut försändelsen.

–Så kommer de in här, de kan vara 12–13 år, berättar en uppgiven Johnny Lauritzen i P1:s inslag.

Till skillnad från det traditionella snuset, som bara är lagligt i Sverige, har vitt snus snabbt vuxit i popularitet bland ungdomar i hela Norden. I Sverige introducerades vitt snus 2016, men en skarp åldersgräns infördes först under sensommaren 2022. Till skillnad från vanligt snus innehåller produkten ingen tobak, men nikotinhalten kan vara hög.

Tillbaka i P1 Morgens studio upplyser programledarna Bjarne Steensbeck och Morten Runge om att en enda snus har samma nikotinhalt som 35 cigaretter – redaktionen har låtit skicka prillan till labb för kontrollera. Ägarna bakom Danmarks största webbshop svarar inte på frågor och går inte att få tag i. På deras sida räcker det med att konsumenten klickar i en ruta som säger att hen är över 18, inga övriga kontroller görs. Företaget är registrerat i Polen och domänen i Dubai, men alla paket packas och skickas i Danmark, berättar P1:s reporter.

När Alkohol & Narkotika letar upp webbshoppens sociala kanaler kommunicerar de på danska även där. Som på TikTok där de återkommande gör ”Pak en ordre med os”. I kommentarsfältet skriver köpare ut sina beställningsnummer och kanske blir det order nr 19 855 eller 22 579 som får sina färgglada snusstockar nerpackade i en papplåda, tillsammans med smågodis, i nästa TikTok-post.

Läget i Sverige

Vid en snabb trålning av svenska webbshoppar kräver de flesta nikotinhandlare ett bank-id, men andelen minderåriga användare ökar. CAN:s nationella skolundersökning har mätt användning av vitt snus sedan 2021 och trots att en åldersgräns införts under tiden har kurvan fortsatt att stiga. I dag är det nästan 3 av 10 niondeklassare som nån gång testat vitt snus, drygt 1 av 10 uppger att de snusat de senaste 30 dagarna.

Kategorier:

Etiketter:

SM Höglund

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.

Se alla artiklar av Sara-Märta Höglund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.