I hundratals år har snus varit en självklar del av svensk tobakskultur och på senare år har marknaden vuxit för det vita snuset. Nikotinhalten är ofta högre än i det traditionella snuset, men då nikotinet är extraherat har man från politiskt håll klassat produkterna som tobaksfria. Traditionellt snus har sedan tidigt 90-tal varit förbjudet i övriga EU, men den växande användningen av vitt snus i flera medlemsländer har nu puttat upp snusfrågan på EU-kommissionens agenda.
Den nuvarande kommissionen startade en utvärdering av reglerna för tobakskontroll förra året i samband med lanseringen av EU:s cancerplan. Den var inne på att föreslå ett förbud för vitt snus, men den hann inte med att förbereda ett sådant förslag.
–Nästa kommission kommer att ta ett beslut i frågan, grundat på utvärderingen och studierna runt tobakskonsumtionen inom EU, som ska minska från dagens 25 procent till 5 procent 2040, säger en av kommissionens talesmän till Alkohol & Narkotika.
Det är kommissionens officiella version, men motståndet mot all form av snus är stort inom EU. Den nuvarande kommissionären för hälsa, Stella Kyriakides, har öppet sagt att hon anser att det vita snusets växande popularitet innebär allvarliga risker för medborgarnas hälsa.
I utvärderingen gjord av en oberoende forskningsenhet, Open Evidence, konstateras det att hälsoeffekterna av vitt snus är osäkra, att det är starkt beroendeframkallande och att det bör förbjudas.
En tysk forskningsrapport konstaterar att det är farligt för barn, gravida och ammande kvinnor, samt människor med hjärt- och kärlproblem. Belgien, Nederländerna och Tyskland har redan förbjudit det vita snuset. Finland kommer troligen att häva sitt nuvarande förbud, men med fortsatt förbud för nätförsäljning och försäljning i närheten av skolor. Finland förväntas även beskatta det vita snuset högt och förbjuda en lång rad smaksättningar.
I Sverige finns det en bred politisk enighet om att snus inte ska förbjudas. Den svenska regeringen är övertygad om att snus bör tillåtas inom hela EU, även om bistånds- och utrikeshandelminister Johan Forssell säger att han förstår att enskilda länders hälsopolitik måste komma i första hand.
–Vårt snus-undantag var en viktig del vid vårt inträde i EU, och vi värnar detta, säger han.
Förespråkarna för vitt snus hävdar att Sveriges låga andel rökare beror på att landet har snus. Åsa Thornqvist, tillförordnad chef på Folkhälsomyndighetens enhet för tobaksprevention, anser att det är långt ifrån sanningen.
–Minskningen har skett över lång tid, efter ett brett tobakspreventivt arbete, medan nikotinsnuset bara funnits sedan mitten av 2010-talet. Andelen barn och ungdomar som använder nikotinsnus är oroväckande hög, samtidigt som vi inte längre ser en minskning i tobaksrökning bland unga, säger hon.
–Vi vet att nikotin är farligt för hälsan, men vi känner ännu inte till alla hälsorisker med nikotinsnus, och Folkhälsomyndigheten anser att tillgängligheten behöver minska. För att skydda unga personer från beroende och hälsorisker behövs fortsatta regleringar av dessa produkter, säger Åsa Thornqvist.
Även om den nya kommissionen skulle vilja förbjuda, eller starkt begränsa försäljningen, av vitt snus, kan den inte göra det på egen hand. Övergripande beslut inom EU måste godkännas även av medlemsländernas regeringar i ministerrådet och av EU-parlamentet.
Kristina Wallin är frilansjournalist.
Se alla artiklar av Kristina WallinPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.