Uppväxt på en liten ö i Göteborgs skärgård, ny i riksdagen men med ett långt engagemang i hälso- och sjukvårdsfrågor. Möt CAN:s nye ordförande Magnus Berntsson som alltid bär fluga när det är dags för fotografering.
Precis när Sverige är på väg in i semester-mood kommer beskedet från regeringen om vem som blir ny ordförande för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.*
Magnus Berntsson fyller 50 om några månader, är ny riksdagsledamot för KD sedan valet 2022 men har 24 års erfarenhet från regionpolitiken i Västra Götaland. Han har precis lämnat ordförandeskapet för AER, Assembly of European Regions, den största europeiska regionorganisationen.
– Jag har jobbat mycket med hälso- och sjukvårdsfrågor både i Sverige och internationellt. När jag började i AER hade vi ett stort arbete kring alkoholfrågan. Om vi går 15 – 20 år tillbaka hade många länder i Central- och Östeuropa minskad medellivslängd och man såg att alkoholbruket var en av anledningarna. Då var flera svenska regioner aktiva i arbetet med att dela med sig av sina arbetssätt.
Vad ser du som angelägna frågor i ditt nya ordförandeuppdrag?
– Nu blir det ett sånt tråkigt svar att det är lite tidigt att göra en sån förklaring, men jag vill vara korrekt och avvakta lite. Jag kommer att använda närmaste tiden till att sätta mig in i detaljer och i organisationen. Visst finns det utmaningar som är viktiga, jag har följt alla frågor som berör den europeiska nivån.
Kan andts-området i sig vara känsligt?
– Det som inte är känsligt för mig är att vi måste försvara det alkoholmonopol vi har. Gårdsförsäljning får inte ske på bekostnad av alkoholmonopolet. Men det kan vara en känslig fråga utifrån vilket perspektiv du har.
Magnus Berntsson är uppväxt på Fotö i Göteborgs skärgård. En ö med en yta på mindre än en kvadratkilometer och 800 invånare.
– Man bor tätt och vet allt om alla, du kan inte gömma någonting. Det känns som en trygghet om du är uppväxt där, men kommer du dit utan den bakgrunden kan det kännas påträngande.
Fotö ligger i Öckerö kommun som gett namn åt Öckerömetoden, en metod som Magnus Berntsson följt sedan den utvecklades av socionomen och drogförebyggaren Håkan Fransson i början av 2000-talet.
– Jag är faktiskt lite inblandad i det initiativet, jag var den som la en motion i Öckerö kommunfullmäktige som handlade om ungdomars alkoholvanor och som blev ett arbete som ledde till att Håkan och ytterligare en person anställdes som fältare i kommunen. Sen har de utvecklat det arbetet.
Metodens mål är att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar genom att föräldrar och andra vuxna blir mer restriktiva i sina attityder och sitt förhållningssätt till ungas drickande. Mellan 2003 och 2008 halverades drickandet bland högstadieungdomar på Öckerö.
Utvärdering av metoden har dock senare visat att den inte har någon effekt.
– Jag var ganska förvånad, som många andra, när man såg bristande evidens, för man såg effekter i Öckerö kommun. Föräldraansvaret är väldigt viktigt och en skyddsfaktor. Så vad är det man inte ser i utvärderingen? Det är spännande frågor.
Magnus Berntssons egen pappa hade stora alkoholproblem.
– Han är ifrån det nu, men jag såg det under min uppväxt och tog ett tidigt beslut. Eftersom jag vet att det finns en viss ärftlighet bestämde jag mig för att inte nyttja alkohol och då var det naturligt att bli medlem i nykterhetsrörelsen, IOGT-NTO. Jag har kanske inte varit den som varit på mest möten, men jag har följt frågorna.
I dag bor Magnus Berntsson i Göteborg med sin familj. De tre sönerna har hunnit bli 20, 19 och 16 år.
– Att de är så pass gamla nu var en av anledningarna att jag valde att kandidera till den nationella politiken i valet 2022, jag har inte varit intresserad av det tidigare.
Ledamot i riksdagens EU-nämnd, utrikesutskott och utrikesnämnd, ersättare i konstitutionsutskottet. Är det en nackdel att du inte sitter i socialutskottet?
– Det tror jag inte, jag har nära kontakt med de jag behöver där och jag känner Jakob (Forssmed, socialminister reds anm) sen väldigt många år. Vi satt i KDU:s förbundsstyrelse tillsammans, han tog över som ordförande efter mig när jag slutade 2001.
På bilder ser man dig med fluga, kommer du att ha fluga på styrelsemötena?
– Haha, det kommer jag inte att berätta. Men när de tas foton kommer jag att ha det. Jag brukar ha det, om det inte är en varm sommardag. Det är mitt trademark. Tillsammans med utrikesutskottet var jag i Ukraina för en och en halv månad sedan och då köpte jag några fina som jag sedan dess burit med stolthet.
* CAN är en del av civilsamhället med omkring 50 medlemsorganisationer. CAN:s styrelse utses av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte), Vetenskapsrådet, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen samt av medlemsorganisationerna via årsmötet. Regeringen utser ordförande och en ersättare. Till ersättare har regeringen utsett Gabriel Wikström, S, nationell samordnare för Agenda 2030 och som tidigare också varit folkhälsominister. Förordnandena löper till och med 31 januari 2027.
Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika
Se alla artiklar av Anna FredrikssonPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.