
En statlig utredning om lustgas och ”vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet” går fram med flera förslag inom många olika områden, bland annat ett förbud mot försäljning av lustgas i berusningssyfte och ett förslag om nikotinfri skoltid.
–Till skillnad från alkohol eller nikotin har lustgas aldrig varit till för att använda i njutningssyfte.
Det sa särskilda utredaren Inga-Lill Askersjö i samband med att betänkandet ’En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas’ lämnades över till socialminister Jakob Forssmed. Utredningen, som har haft fokus på barn och unga, föreslår ett förbud av försäljning i berusningssyfte. I dagsläget är försäljningen oreglerad, men man vill nu att det införs en 18-årsgräns och att myndiga ska kunna köpa max två små gaspatroner vid ett och samma tillfälle, i syfte att tillreda mat. Utredningen vill se ett totalförbud av storpack eller gasfyllda ballonger på krogen. För försäljare som bryter mot reglerna föreslås ett straff som rör sig från böter upp till sex månaders fängelse.
På alkoholområdet föreslår utredningen en del lättnader för krögare som serverar alkohol, samtidigt som man går fram med förslag om varningsetiketter vid näthandel – likt de som i dag finns i tryckta annonser för alkoholprodukter.

En stor del av överlämnandet handlade om den ökade nikotinanvändningen bland unga. Där fanns inga förslag gällande annonsering, men man går fram med ett förslag om nikotinfri skoltid som även innefattar skolresor och utflykter. Hur det ska efterlevas är inte helt tydligt. Utredningen föreslår ett förbud om langning till minderåriga och utredaren säger att polis kan beslagta nikotinprodukter från elever, samtidigt är det inte tänkt att polis ska åka ut till skolor och beslagta. Utan man lyfter förslaget som ett stöd till föräldrar, äldre syskon och kompisar. Man går även fram med ett maxvärde för tillåten nikotinhalt på 12 milligram nikotin per gram snus. (I jämförelse är nikotinhalten för ett traditionellt lössnus som Ettan 7,5 mg/gram och portionssnuset General original 8,5 mg/gram).
Hur landade utredningen på just 12 milligram?
–Vi har tittat på en utredning som tyska staten beställt där de kommit fram till att 16,7 är en väldigt hög gifthalt. Får man i sig det blir man faktiskt förgiftad, om ett litet barn skulle få i sig det så skulle det kunna bli allvarligt. Sen har branschen själva sagt att 12 milligram är en hög nikotinhalt. Så därför har vi helt enkelt lagt oss där. Skälet till det är att det pågår så mycket utredningar kring det här nu, både inom EU och inom många länder. Det här tror jag man kommer att få fortsätta titta på, säger Inga-Lill Askersjö.
Fokus för utredningen har varit barn och unga, är smaktillsatser i vitt snus och e-cigaretter något som utredningen diskuterat?
–Nej, det ingick inte i uppdraget att titta på smaktillsatser. Det är i så fall något som regeringen som måste ta vidare.
Kategorier:

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.
Se alla artiklar av Sara-Märta HöglundPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.