Tre gånger har frågan utretts – med olika resultat. Men efter nästan 20 år av trampande på stället ser den svenska gårdsförsäljningen av alkohol ut att bli verklighet. Frågan handlar inte enbart om småproducenters rätt att sälja sina produkter – utan kan bli det lagförslag som fäller hela det svenska alkoholmonopolet.
Den 5 juni 2024 var en dag när den nordiska alkoholpolitiken rörde på sig ordentligt. I Finland godkändes lagen om att 8-procentiga jästa alkoholdrycker ska få säljas i matbutikerna, en rejäl höjning av den tidigare gränsen som låg på 5,5 procent.
Av en tillfällighet presenterade Sveriges regering samma dag sitt förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Reformen tar sikte på år 2025. På presskonferensen kallar statsminister Ulf Kristersson förslaget för en frihetsreform.
–Företagare som med hantverk och passion drivit sin näring med begränsade möjligheter att sälja sin produkt, ska nu kunna göra just detta. Kunder som besöker vingårdar och mikrobryggerier, ska ha möjlighet att köpa med sig några flaskor hem och svensk besöksnäring ska kunna växa, sade statsministern på presskonferensen.
På samma presskonferens lovade regeringen också att värna om både folkhälsan och Systembolagens monopol.
Björn Trolldal, som är forskare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning i Sverige (CAN) och alkoholforskare, ser särskilt det sistnämnda som önsketänkande från regeringens sida. Björn Trolldal medverkade även som expert i den senaste utredningen av gårdsförsäljningen.
–Jag ser en klar risk för att Systembolagens monopol faller inom några år om gårdsförsäljning införs.
Tre utredningar – olika resultat
Frågan om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol har diskuterats länge i Sverige. Tre utredningar har publicerats: år 2009, 2010 och 2021. Den första utredningen slog fast att gårdsförsäljning inte bör tillåtas, medan de två senare har ställt sig mer positiva till gårdsförsäljning.
–Jag ser de två tidigare utredningarna som en aning mer sakliga och korrekta, medan den senaste utredningen enligt min bedömning lägger mera vikt vid en förhoppning om att gårdsförsäljningen inte ska stöta sig med EU-lagstiftningen, säger Björn Trolldal.
Den stora frågan har alltid handlat om hur EU-domstolen ska se på det svenska alkoholmonopolet i fall de alkoholprodukter som Systembolaget haft ensamrätt att sälja i framtiden också får säljas på andra håll. Situationen är unik inom EU eftersom Sverige och Finland är de enda medlemsländerna som har ett alkoholmonopol.
–De som förespråkar gårdsförsäljning i Sverige brukar peka på det faktum att Finland sedan EU-inträdet haft ett undantag som tillåter en gårdsförsäljning av ett begränsat antal produkter, som exempelvis bärviner, som inte anses konkurrera med andra producenter inom Europa, säger Björn Trolldal.
Så något vattentätt prejudikat är det finländska exemplet inte. Till skillnad från Finlands nuvarande lagstiftning planerar Sverige att tillåta gårdsförsäljning av ett brett sortiment av alkoholdrycker, om än i begränsad omfattning.
Den svenska regeringen anser att Systembolagets detaljhandel inte går att jämföra med gårdsförsäljningens detaljhandel. Emil Juslin, drogpolitisk chef på nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, håller inte med om den tolkningen. Han anser att regeringens förslag bryter mot EU:s regler om fri rörlighet.
–Det finns inget som rättsligt särskiljer olika typer av detaljhandel till kund. Så länge det är försäljning av förslutna förpackningar till konsument är det detaljhandel. Det framgår även tydligt i EU-rätten att begränsade undantag från EU:s diskrimineringsregler inte är accepterade inom EU, säger Emil Juslin.
Kan förlora på reform
Under den första halvan av år 2025 blir gårdsförsäljningen av allt att döma verklighet i Sverige. Vad som händer sedan är enligt alkoholforskare Björn Trolldal fortsättningsvis något av ett frågetecken. Det kan ta ett tag innan de juridiska kugghjulen snurrat färdigt i EU och Systembolagets monopol fått sin slutgiltiga dom.
–Forskarna är rätt eniga om att själva gårdsförsäljningen inte skulle innebära någon större risk för folkhälsan eftersom det är frågan om små volymer. Det verkliga hotet ligger i om monopolet avskaffas.
Rent ekonomiskt kan gårdsförsäljningen till en början gynna de små alkoholproducenterna. Men det kan snabbt ändras om Sverige tvingas avskaffa sitt alkoholmonopol och stora internationella alkoholproducenter får fri tillgång till den svenska marknaden.
–Vi ska minnas att Systembolaget är den huvudsakliga försäljningskanalen för många småproducenter av alkoholprodukter. Om Systembolagets monopol faller finns en risk för att gårdsproducenterna förlorar möjligheten att sälja via Systembolaget på samma sätt som man gör nu, säger Björn Trolldal.
Alkoholforskare Björn Trolldal känner av en politisk vilja att fälla Systembolagets monopol bland vissa aktörer. Men det är något man inte skyltar med i offentligheten, eftersom Systembolaget är rätt populärt bland svenskarna.
–Jag tror att vissa av dem som driver frågan om gårdsförsäljning hoppas på att Systembolagets monopol ska falla. Men att säga det rakt ut är inget man vinner röster med.
Enligt Björn Trolldal visar tidigare forskning att effekterna på folkhälsan skulle bli relativt stora om den svenska alkoholmarknaden släpptes fri.
–Det är rätt klart fastslaget att ökad tillgänglighet i termer av öppettider, butikstäthet och reavaror ökar försäljningen. Och en ökad alkoholkonsumtion innebär att både alkoholrelaterade sjukdomar och dödsfall skulle öka. Vi ska också minnas att alkoholrelaterade problem inte enbart drabbar en individ, utan även personer i individens närhet.
Läs mer:
Den svenska regeringens förslag om gårdsförsäljning
Den finländska alkohollagen
Regeringens presskonferens från 2024-06-05
Rättslig analys från nykterhetsrörelsen IOGT-NTO
Tidigare utredningar av gårdsförsäljning i Sverige:
En ny alkohollag SOU 2009:22
Gårdsförsäljning SOU 2010:98
En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker SOU 2021:95
Artikeln är skriven för popNAD i samarbete med Alkohol & Narkotika. Här kan du läsa texten på engelska.
Sebastian Dahlström är frilansjournalist och illustratör baserad i Finland. Han har stor erfarenhet av att bevaka ANDTS-frågor för populärvetenskapliga publikationer.
Se alla artiklar av Sebastian DahlströmPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.