Arbetsgivare i det privata har möjlighet att bestämma om personalen ska drogtestas. Även många kommuner och myndigheter använder sig av drogtester, men då rätten att inte bli utsatt för kroppsliga ingrepp är grundlagsskyddad får det inte ske med tvång. Johan Frisk har tittat närmre på ett uppmärksammat ärende i Eskilstuna som kan komma att ändra synen på drogtester i offentlig sektor.
Till skillnad från privata företag får arbetsgivare inom det offentliga inte drogtesta sin personal hur som helst. Om det ska ske måste testet vara fritt från tvång. Det har fått politiker i vissa kommuner att kräva lagändringar. Andra kommuner försöker smyga in tvånget och kan därmed bryta mot grundlagen. Många kommuner och andra myndigheter använder sig av drogtester. Testandet sker sporadiskt och oftast vid misstanke om alkohol- eller narkotikapåverkan. Men även om lagen säger att det ska ske frivilligt är det lätt att den anställde uppfattar det som ett tvång. I vissa fall har arbetsgivaren satt sina påtryckningar på pränt i en drogpolicy. Så här formulerar sig en kommun:
Om medarbetaren vägrar alkoholtest eller provtagning betraktas medarbetaren som påverkad.
En annan kommun skriver så här:
Om medarbetaren förnekar påverkan ska han/hon erbjudas alkoholtest eller urinprov hos företagshälsovården för att styrka sin nykterhet/drogfrihet. Om medarbetaren vägrar gäller chefens bedömning och medarbetaren körs hem.
För åtta år sedan anmäldes Mölndals kommun till Justitieombudsmannen, JO, för en liknande formulering som fanns publicerad på kommunens intranät. Anmälan handlade om en fritidsassistent som misstänktes vara drogpåverkad och därför ombads ta ett drogtest. Det förekom inget tvång och personen gick med på att ta testet. Samtidigt skrev kommunen på intranätet att en vägran att utföra test likställs med positivt test. JO ansåg att formuleringen stred mot grundlagen och kritiserade kommunen. Men kritiken från JO verkar inte ha fått särskilt stort genomslag. En kommun hävdar till och med i sin policy att de har rätt att begära drogtest av sina medarbetare.
Att offentliga arbetsgivare inte får tvinga sina anställda att ta drogtest har retat upp flera kommunpolitiker. En av dem är Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna. Han liknar det vid att se ett rör som läcker men inte kunna laga det. Läckan, menar Jari Puustinen, är narkotika som får de kriminella gängen att frodas och som, högst sannolikt, har lämnat spår i flera av de anställdas blod eller urin.
Det var efter en av flera skjutningar i Eskilstuna som kommunalrådet gjorde ett utspel om att narkotikatesta samtliga anställda i kommunen. Debatten tog fart och kritiken blev hård, men senare den hösten tillsattes en utredning. En rapport är nu färdig men inte presenterad för politikerna.
–Jag förstår av indikationerna att lagstiftningen är ett bekymmer för oss i kommunerna, men jag tycker det är svårt att förstå varför det ska vara så stor skillnad jämfört med privata företag. Man pratar om frivilliga tester men om vi ska ta tag i det här med droger måste vi ta tag i det, säger Jari Puustinen.
Kommunen har tagit prover på avloppsvatten som visar på en stor narkotikakonsumtion. Att narkotika driver kriminalitet är känt, men det främsta skälet för att testa handlar enligt Jari Puustinen om personalen.
–Vi måste se till att våra medborgare har en trygg och säker service i kommunen, att vi inte har personal som brukar droger. Sedan ska vi inte göda den här kriminaliteten med droger, säger Jari Puustinen.
Mikael Larsson, som arbetar inom socialtjänsten och är fackförbundet Visions ordförande i Eskilstuna, säger att de inte har fått några reaktioner från personalen.
–Jag tror inte att man tar det här seriöst, det är politikerna som har hittat på det. Som offentliganställda kan vi säga nej, arbetsgivaren kan aldrig tvinga folk att testa sig. Det blir ett slag i luften, säger Mikael Larsson.
Nu vill man ändra i lagstiftningen?
–Jo, men det är inte gjort. Sedan kan jag tycka personligen att det är bra om man kan hitta folk som har problem, men eftersom lagstiftningen ser ut som den gör kan man inte tvinga någon så då får man ändra i lagen först, säger Mikael Larsson.
Akademikerförbundet SSR vill inte uttala sig förrän det finns ett färdigt förslag. Men Madelena Nilsson, ordförande för SSR Sörmland, skriver i ett mejl att fackförbundet generellt är kritiskt till omfattande drogtester, bland annat för att det skulle bli dyrt och att pengarna istället kunde gå till förebyggande insatser för barn och unga.
–Vi ser heller inte positivt på att ha en arbetsgivare som inte litar på och misstänker alla sina medarbetare. Det kan bli svårt att behålla och rekrytera nya medarbetare. Hur går det ihop med tillitsbaserat ledarskap?, skriver Madelena Nilsson.
Också i Tranås ville politikerna, i det här fallet Socialdemokraterna, tvinga de anställda att ta drogtester. Frågan utreddes och det såg länge ut att bli bifall, men i november avslog kommunfullmäktige motionen. Även Alingsås kommun avslog i november 2023 en motion från Sverigedemokraterna om att införa drogtester.
Skyddet mot kroppsliga ingrepp är inskrivet i grundlagen, men om Eskilstuna vill gå vidare behöver de troligen inte kräva en grundlagsändring.
–Regeringsformen skyddar offentligt anställda mot kroppsliga ingrepp, men det är ett skydd som får inskränkas genom lag. Lagen om offentligt anställda skulle kunna användas för det, säger Henric Ask, förbundsjurist på LO-TCO rättsskydd AB.
Kategorier:
Johan Frisk är frilansjournalist.
Se alla artiklar av Johan FriskPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.