Drogbaronens son

Han växte upp med ett zoo på tomten och trettio egna motorcyklar. Men lyxen byttes mot ett liv på flykt, sorg och exil. Drogpengar har inget värde i längden, säger Juan Pablo Escobar.

Numera heter han Juan Sebastian Marroquín, efter att familjen gått i exil i Argentina.

– Men du får kalla mig vilket som, jag skäms inte, säger Juan Pablo Escobar.

Förra året gjorde Netflix-serien Narcos succé världen över. Den skildrar narkoterroristen Pablo Escobars uppgång och fall – hur han tar monopol på Colombias kokainhandel och sätter skräck i samhället. Medellínkartellen sålde 80 procent av allt kokain till USA när det gick som bäst för dem och ett tag var han världens sjunde rikaste man enligt Forbes. Allt detta skildras i Narcos – serien Juan Pablo Escobar avskyr.

– Den ger en falsk och romantiserad bild av droghandeln och Pablo Escobars brott, säger han.

Men den visar våldet som drabbar oskyldiga, unga och barn…

– Det är inte tillräckligt. Den gör anspråk på verkligheten med inklippta arkivbilder, men den är falsk. Jag får mejl varje dag från ungdomar som vill bli som Pablo Escobar. Unga killar från Australien, Ryssland, Mexiko, säger Juan Pablo Escobar.

Förutom att Juan Pablo Escobar menar att serien ljuger om hans familj säger han att pappans brott var “mycket värre i verkligheten”. Pablo Escobar har minst 3000 liv på sitt samvete – bortsett från konsekvenserna av droghandeln världen över. Men sonen talar ändå om sin far med kärlek.

– Jag kan inte ta avstånd från en pappa som bara gav mig kärlek. Han var en paradox: en brottsling som gjorde stor skada i Colombia och i världen och samtidigt en välgörare och världens bästa pappa, säger Juan Pablo Escobar.

Juan Pablo Escobar. Foto: Claudio Esses

Pablo Escobar byggde hus åt fattiga colombianer. Juan Pablo minns en julafton när de tog helikoptern upp till en avlägsen by utan vägförbindelser och delade ut julklappar till barnen.

– De avgudade Pablo Escobar, minns han.

Levde du en skyddad tillvaro?

– Ja, men våldet nådde överallt, jag var omringad av vapen, säger Juan Pablo Escobar.

Han minns hur Colombias värsta sicarios – lönnmördare – satt barnvakt åt honom och hans lillasyster Manuela, att han fick provskjuta med maskingevär och kanoner och att inte ens drogerna hölls undan honom.

– Pappa visade mig runt i kokain­fabrikerna när jag var 9 år. En dag lade han upp olika typer av droger på ett bord och förklarade vilken effekt de hade. Han ville upplysa och om jag var nyfiken, kunde jag även prova senare. Men han sa också: “Modig är den som inte provar”, berättar Juan Pablo Escobar som tänker uppfostra sin egen lilla son på samma vis.

Juan Pablo Escobar blev tonåring, lyxen byttes mot flykt och rikedomarna tappade snart allt värde. De kunde inte gå ut och köpa mat och en gång, när de varken hade el eller ved där de gömde sig, ska pappan ha eldat upp två miljoner dollar för att hålla sin sjuka dotter varm.

– Det var allt pengarna tjänade till, säger han.

Pappa visade mig runt i kokainfabrikerna när jag var 9 år. En dag lade han upp olika typer av droger på ett bord och förklarade vilken effekt de hade. Han ville upplysa… men han sa också: ’Modig är den som inte provar’

Juan Pablo Escobar var 16 när pappan till slut dog på ett hustak i Medellín. Colombia hävdar att deras militärpolis dödade honom medan USA påskiner att det var DEA – den amerikanska myndigheten för narkotikarelaterad brottslighet. Bägge styrkor poserade som stolta jägare invid det fällda bytet. Scenen har rekonstruerats i olika teveserier – som Narcos.

– Det är smaklöst, säger Juan Pablo Escobar.

Själv är han övertygad om att hans pappa sköt sig själv när han insåg att han inte skulle komma undan.

– Han skulle aldrig ge dem den äran och han visste precis vad som var på väg att hända, menar Juan Pablo Escobar.

Alldeles innan pratade Juan Pablo Escobar i telefon med sin pappa. Plötsligt avbröt han samtalet för att “något inte var som det skulle” och en liten stund senare ringde det igen – men då var det en journalist som meddelade: “Pablo Escobar är död”. Då skrek Juan Pablo något han ångrar.

“Jag ska döda varenda en av de jävlarna. Jag ska döda dem!”.

– I tjugo år har jag propagerat för fred och försoning men jag döms ändå för det fortfarande. Det var mitt livs största misstag, säger Juan Pablo Escobar.

Juan Pablo Escobar menar att han mycket väl kunde ha gått i pappans fotspår men att så fort han kommit till sans bestämde sig för att inte söka hämnd.

– Det tog bara tio minuter för mig att ändra mig, jag har alltid varit pacifist i grunden, säger Juan Pablo Escobar.

När förstod du på riktigt att din pappa var våldsam?

– Jag var sju år. Pappa och jag såg på nyheterna om mordet på ministern Rodrigo Lara. Pappa sa att det var han som hade gjort det, att han var en yrkesbandit.

Förstod du verkligen vad det innebar?

– Jag förstod att det var fel och jag sa det till pappa också.

Trots att pappan gång på gång utsatte sin familj för livsfara, att de efter hans död tvingades leva ett liv i exil, och trots brotten som han kallar oförsvarliga, pratar Juan Pablo Escobar hela tiden om sin “älskade pappa”. Han har även skrivit två böcker om honom.

Kan inte det också bidra till en ­romantiserad bild av Pablo Escobar?

– Min historia är i alla fall sann, säger Juan Pablo Escobar.

Enligt honom finns inte pengarna kvar i familjen. Stora tillgångar gick till den rivaliserande Kali-kartellen – för att överleva. Resten övertog de colombianska myndigheterna.

– De försnillade tillgångarna från dess rättmätiga ägare: pappas offer, menar Juan Pablo Escobar.

År 2009 gjorde han en dokumentärfilm som hette Min fars synder. I den återvänder han till Colombia för att försonas med offren – bland andra den mördade ministern Rodrigo Laras söner.

Juan Pablo Escobar menar dock att drogbaronerna inte är de största skurkarna.

– Den största andelen pengar inom droghandeln stannar i stora konsumtionsmakter, som USA och Europa. Men det grövsta våldet stannar i Latinamerika, menar Juan Pablo Escobar.

Senaste från Politik

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!