På tobaksplantager runt om i världen sker arbetet under livegna förhållanden. Arbetarna sätter sig i skuld till tobaksbolagen och tvingas ta med barnen i arbetet. Även i USA arbetar, enligt Human Right Watch, tusentals barn på tobaksfälten, vilket ger dem förgiftningsskador.
Hanna Broberg är projektledare vid A Non Smoking Generation. Hennes föreläsare reser sedan fyra år runt bland skolor i Sverige och berättar om tobaksbarnen. Om att den tobak svenska ungdomar röker förmodligen är skördad av barn jämnåriga med dem själva, eller med deras småsyskon.
Den informationen har visat sig mer avskräckande än att visa bilder på svarta lungor.
– Ungdomar kommer fram till oss och lämnar över sina cigarettpaket och säger: aldrig mer. Jag vill inte ha med den här produkten att göra, säger Hanna Broberg.
I en del av de länder där tobak odlas i Afrika och Asien men även i USA förekommer barnarbete vid tobaksskörden. Det är ett etablerat system sedan lång tid.
Iafrikanska Malawi utgörs hälften av ekonomin av tobak. Huvudstaden Lilongwe domineras av de stora tobaksbolagens närvaro.
Antropologen Marty Otanez vid universitetet i Colorado, Denver, har besökt Malawi vid ett 15-tal tillfällen för att på plats studera tobaksnäringen och hur den förslavar den inhemska befolkningen.
– Tobaksbolagen finns överallt. De äger stora jordarealer. De äger lager och försäljningskontor i huvudstaden och har agenter som gör besök i byarna på motorcykel, säger Marty Otanez.
Han berättar om ett väl utarbetat franchising-system. Tobaksbolagen lejer folk genom att rekrytera pappan i familjen, som inte sällan är analfabet och inte kan ta till sig detaljerna i kontraktet. Familjefadern blir erbjuden lån. Han arrenderar marken av en jordägare. Sedan köper han in grödor och bekämpningsmedel till priser som är riggade uppåt av tobaksbolagen. Tobaksbolagen kräver detta för att det ska blir en bra produkt.
Tobaksbolagen har sedan mer eller mindre styrt priserna på de auktioner där tobaksbladen säljs och resultatet blir att ekonomin för den arrenderande bonden inte går ihop. Han har inte råd med anställda för att klara arbetet utan måste ta hjälp av sina familjemedlemmar, inklusive barnen.
– Barnen får arbeta på fälten före och efter skolan. De får vara borta från skolan under långa perioder för ”arbetsträning”. Och under skördeperioderna går nästan inga barn från de familjerna i skolan, säger Marty Otanez.
Barnen som jobbar på tobaksfälten drabbas av sjukdomar. De får eksem och huvudvärk av bekämpningsmedlen. Men framför allt drabbas de av den så kallade green tobacco sickness, nikotinförgiftning, som ger akuta kräkningar och diarréer. När barnen hanterar våta tobaksblad tas nikotinet upp genom huden, precis som när man använder nikotinplåster.
Marty Otanez ser också tecken på trafficking av arbetskraft, personer som blir lockade av fagra löften och som låter sig förflyttas från andra delar av landet. De skriver på slavliknande lånekontrakt som de sedan har svårt att frigöra sig från.
Svenska Swedish Match uppger inte huruvida de köper tobak från Malawi. Det svenska bolaget är engagerat i ECLT, Eliminating Child Labour in Tobacco Growing, en organisation för socialt ansvarstagande som tobaksbolagen driver, och som enligt Otanez ägnar sig åt green-washing.
– De bygger skolor och säger att de arbetar för att minska barnarbetet. Men de är helt ointresserade av att förändra grundvillkoren som gör att barnarbete uppstår, säger Marty Otanez.
Hanna Broberg på A Non-Smoking generation har försökt leda i bevis att Swedish Match använder sig av barnarbete. Men säger att det är svårt eftersom det svenska bolaget köper via flera mellanhänder.
Tobaksbarnarbete förekommer även i USA. Enligt Human Right Watch arbetar tusentals barn på tobaksfälten i Virginia, Kentucky och andra tobaksproducerande stater. Oftast är det barn till latinamerikanska migranter, vissa av dem illegalt invandrande.
Hanna Broberg tror att även det nikotin som används i rökavvänjningsprodukter kan vara resultatet av barnarbete.
– Enligt de uppgifter jag har fått från vissa läkemedelsbolag så skulle det bli alltför dyrt att enbart använda sig av syntetiskt nikotin, säger Hanna Broberg.
***
Swedish Match: “Vi tar avstånd från barnarbete”
– Swedish Match tolererar inte avsteg från vår uppförandekod och gällande barnarbete är vår uppfattning i enlighet med FN:s Barnkonvention. I våra egna fabriker och i den del av förädlingskedjan som vi helt kontrollerar genom till exempel ägarskap bedömer vi riskerna för brott mot uppförandekoden eller avtal som minimala, säger Johan Wredberg, kommunikationsdirektör på Swedish Match.
Enligt Johan Wredberg är Malawi inte något land man köper tobaksråvara ifrån.
– Vi är helt transparenta med varifrån vi köper råvara, och för specifikt Malawi är skälet till att vi inte köper råvara därifrån att de inte kan svara upp mot de grundläggande krav kring exempelvis barnarbete vi ställer i enlighet med vår policy för hållbarhet.
Thomas Heldmark är frilansande vetenskapsjournalist.
Se alla artiklar av Thomas HeldmarkPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.