Hoppa till innehållet

Alkohol & Narkotikas valenkät: För eller mot gårdsförsäljning av alkohol?

Alkohol & Narkotikas valenkät

Socialdemokraterna: Frågan har nyligen återigen utretts. Utredningen kom fram till att en begränsad form av gårdsförsäljning skulle kunna vara möjlig. Vi har varit motståndare till tidigare framlagda förslag. Den senaste utredningens förslag har vi ännu inte tagit ställning till. Om någon form av begränsad gårdsförsäljning införs måste denna överensstämma med EU:s konkurrenslagstiftning och får inte på något sätt hota det svenska alkoholförsäljningsmonopolet.

Moderaterna: För. Vi anser att det är viktigt att ett enkelt och obyråkratiskt system med gårdsförsäljning snarast kommer på plats. Med gårdsförsäljning skulle förutsättningarna för dryckesproducenter och svensk besöksnäring förbättras vilket hade skapat jobb och ekonomiskt tillväxt, särskilt på landsbygden.

Sverigedemokraterna: Vi är för gårdsförsäljning av alkohol.

Centerpartiet: Vi är för gårdsförsäljning av alkohol och har länge drivit frågan om att den som yrkesmässigt tillverkar alkoholdrycker, efter tillstånd, ska kunna sälja alkohol i begränsade mängder. Den utredning som presenterades i december 2021 slog fast att gårdsförsäljning av öl, vin och sprit inte strider mot EU-regler och inte skulle hota Systembolaget. Vi vill nu se att regeringen tar frågan vidare och lägger fram lagförslag som möjliggör det utifrån utredningens förslag.

Vänsterpartiet: Vi är mot gårdsförsäljning av alkohol.

Kristdemokraterna: Vi har inget principiellt emot gårdsförsäljning av lokalproducerad alkohol i små volymer, men det får inte äventyra Systembolagets detaljhandelsmonopol. 

Miljöpartiet: Vi skulle inte ha något emot att småskaliga producenter fick bedriva gårdsförsäljning om det inte skulle riskera Systembolagets ställning och det undantag vi har fått av EU. Så länge det gör det anser vi att det allra viktigaste är att Systembolaget på ett smidigt sätt erbjuder mindre svenska producenter möjligheter att sälja i butiker och i beställningssortimentet, så att det ska vara lätt att hämta beställd vara efter besök på gårdarna. Vi tycker däremot att det är rimligt att underlätta för provsmakning vid tillverkning. Parallellt med denna hållning är vi övergripande måna om folkhälsoperspektivet och vill inte se en ökad totalkonsumtion av alkohol i samhället.

Liberalerna: Ja, vi i Liberalerna är för gårdsförsäljning av alkohol, detta på villkor att modellen som upprättas inte utmanar Systembolagets roll.

Kategorier:

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika

Se alla artiklar av Anna Fredriksson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.