Det är en dum fråga, men, som många dumma frågor, är den värd att ställa. I det här fallet eftersom svaret säger en hel del om hur vi ser på varandra.
Anders Borg, före detta moderat finansminister, får bli för full. Enligt de uppgifter som framkom efter en fest i Stockholms skärgård ska Borg ha tagit andra män i skrevet, visat sitt kön och kallat kvinnor för ”hora” och ”slampa”. Dagarna efter festen polisanmäldes han och avgick självmant från flera tunga styrelseuppdrag. Vi behöver inte fördjupa oss i skuldfrågan, det stöd som kom från ledande moderater gällde det som sades ha hänt. ”Alla kan göra fel. Ta hand om dig!” skrev Tomas Tobé, moderaternas rättspolitiske talesperson. Den förra moderata infrastrukturministern Catharina Elmäster-Svärd skickade en bild på en bulldog med hjärta i munnen.
Den slutsats som finns att dra av detta är att det är en sak om en av ens egna gör något, och om denna någon är en man. ”Vad hade hänt om en kvinna agerat som Anders Borg? Eller om en vanlig man skyllt på stress och sprit och sedan bett om ursäkt på Facebook?”, frågade sig Liberalernas Cecilia Wikström på Twitter. Eller om Borg hetat Barakat, som journalisten Alexandra Pascalidou påpekade. ”Med all säkerhet hade debatten om kvinnosyn och kultur rasat. Ingen hade dessutom förklarat eller accepterat alkohol som ursäkt.”
Gång på gång visar händelser som denna, och betydligt allvarligare övergrepp, att där alkohol är en förmildrande omständighet för män så är det en försvårande omständighet för kvinnor. 2014 uttryckte exempelvis en polis i Stockholm på sociala medier att det var dåligt av en krögare att ha serverat en överförfriskad kvinna, eftersom hon sedan våldtogs. Som om hon inte hade ”behövt” bli våldtagen om hon bara inte blivit så full.
1955 skrotades motboken och kvinnor och män fick för första gången på länge samma juridiska rätt att köpa alkohol. 60 år senare skrev jag tillsammans med etnologen Lisa Wiklund boken Som hon drack – kvinnor, alkohol och frigörelse. Vår ingång var att alkohol är intressant eftersom det ställer så mycket på sin spets. Det behöver inte gå många år för att man ska hisna över sakernas tillstånd. Fram till 2005 räknades det exempelvis inte som våldtäkt om offret var för berusat för att freda sig. Längre tillbaka var kvinnors törst en ickefråga. När motboken infördes i början av 1900-talet hade få kvinnor en egen ekonomi. Männens supande var ödesdigert för hela familjer. Kvinnornas huvudsakliga intresse var inte att dricka själva, utan att få männen att låta bli.
Även i dag är alkohol intimt förknippat med både ekonomiskt och socialt handlingsutrymme. Män har både mer tid, och mer pengar. Och, kanske viktigast av allt, har de råd att göra bort sig.
Detta är en debattartikel
Alkohol & Narkotika främjar en konstruktiv debatt. Här samlar vi krönikor, essäer, insändare och ledare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Alkohol & Narkotika.
Kategorier:
Jenny Damberg är journalist och författare till Som hon drack (Atlas 2015).
Se alla artiklar av Jenny DambergPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.