Hoppa till innehållet

»Saknar svensk alkoholpolitik«  

Detta är en debattartikel

Rekommendationen att inte alls dricka alkohol under en graviditet är långt ifrån självklar i Storbritannien. Av tvåtusen tillfrågade brittiska 15 – 25-åringar var bara 26 procent medvetna om den, skriver Felicia Frenneson, doktorand i Bristol.

Det är med glädje jag tänker på Sverige och vår alkoholpolitik efter att under de senaste åren ha bott i Storbritannien. Här går alkohol att köpa dygnet runt och alkohol är så pass normaliserat att det gör sig påmint överallt i samhället. Pubar har parkeringsplatser då det är vanligt att dricka en eller två öl innan det är dags att ta bilen hem. Att ta med barnen till puben varje söndag är även det helt acceptabelt. För de flesta är alkoholkulturen och att socialisera på puben något positivt. Samtidigt ser vi hur 24 procent av befolkningen i Storbritannien regelbundet dricker över den officiellt rekommenderade mängden alkohol, det vill säga mer än 14 enheter per vecka vilket motsvarar ungefär 6 medelstora glas vin.

att ta med barnen till puben varje söndag är helt acceptabelt

Att det finns en stark alkoholkultur märks även på britters syn på alkoholkonsumtion och graviditet. I Sverige är det allmänt känd kunskap att alkohol ska undvikas av den som bär barnet under graviditeten då det annars kan leda till allvarliga skador hos fostret. Det har länge rått konsensus i Sverige om att rekommendationerna för gravida kvinnor ska vara att alkohol bör undvikas. I Storbritannien är detta dock inte lika självklart, rekommendationerna var fram till 2016 att gravida helst skulle undvika alkohol. Men om de ändå valde att dricka så skulle konsumtionen begränsas till en eller två enheter, vilket motsvarar ungefär ett och ett halvt glas vin i veckan. Även berusningsdrickande skulle undvikas.

2016 ändrades rekommendationerna till att det är säkrast att inte dricka alls under graviditeten. Samtidigt gavs information om att risken för att ha skadat fostret är låg om konsumtionen har skett innan graviditeten upptäcks. Denna typ av rekommendation kan ses som självklar här i Sverige, det har dock inte varit helt oproblematiskt och stora diskussioner har pågått sedan ändringen genomfördes i Storbritannien.

Felicia Frenneson, doktorand i Bristol

Det finns de som menar att rekommendationen att inte dricka under graviditeten kan leda till ångest hos dem som konsumerat alkohol innan de har vetat om att de är gravida och att denna ångest kan leda till att abort ses som enda utvägen. Detta även fast rekommendationen klart och tydligt säger att risken för att ha skadat fostret är låg i dessa fall. Trots att det gått snart sex år sedan rekommendationerna ändrades är kunskapen fortsatt låg. Under 2020 tillfrågades tvåtusen 15 – 25-åringar i Storbritannien om vad de visste om alkohol och graviditet. Resultaten visade att hela 26 procent av de tillfrågade var omedvetna om rekommendationen att inte dricka alkohol under graviditeten.

Det finns de som menar att rekommendationen att inte dricka under graviditeten kan leda till ångest hos dem som konsumerat alkohol

I min forskning tittar jag nu på hur de i Storbritannien ser på rekommendationen att inte dricka under graviditeten och om det stämmer att kvinnor som druckit av misstag gör abort på grund av den eventuella ångest som rekommendationen om avhållsamhet kan ge. Jag hoppas kunna visa hur accepterad den nuvarande rekommendationen är samt hur vi bäst kan utforma rekommendationer i framtiden för att minska alkoholkonsumtionen under graviditet.

Detta är en debattartikel

Alkohol & Narkotika främjar en konstruktiv debatt. Här samlar vi krönikor, essäer, insändare och ledare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Alkohol & Narkotika.

Kategorier:

feliciabeskure-480×480

Felicia Frennesson är doktorand i psykologi vid University of Bristo

Se alla artiklar av Felicia Frennesson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.