Det finns flera problem i svensk beroendevård, men att vi skulle pracka på motvilliga människor onödig metadonbehandling hör knappast till dem, skriver Joar Guterstam i en kommentar på Lisa Rahbeks krönika.
Lisa Rahbeks text i senaste numret av Alkohol & Narkotika väckte viss förvåning hos mig. Först skildras studenten Filip som efter en olycka hamnar på sjukhus i sex månader och mot sin vilja prackas på metadon. Han skrivs sedan ut med enorma mängder läkemedel men nekas för alltid en operation som skulle gett honom hans liv tillbaka.
Nästan lika anmärkningsvärd är historien om Sofia, som lever på att sälja narkotiska läkemedel som sjukvården skriver ut till en man som inte behöver dem. Efter att hon varit drogfri i sex månader försöker vården pressa in henne i LARO så att hon »blir opioidberoende igen«.
Rahbeks slutsats är att vi använder för mycket läkemedel mot problem som egentligen hör till den sociala sfären. Jag håller med om att det förekommer sådan medikalisering, där vården och samhället är alltför fokuserade på att hitta diagnoser och förskriva läkemedel. Men Rahbeks två historier illustrerar i mina ögon inte detta, utan är snarare exempel på vanvård, i direkt strid med aktuella riktlinjer för hur vi ska arbeta i sjukvården. Om uppgifterna stämmer borde de inblandade vårdgivarna anmälas till IVO.
Lyckligtvis är det inte så här det normalt fungerar inom vården idag. Det finns flera problem i svensk beroendevård, men att vi skulle pracka på motvilliga människor onödig metadonbehandling hör knappast till dem. Tvärtom är det på många håll dålig tillgång till LARO, så att patienter får vänta orimligt länge för att få starta en livsviktig behandling (som för övrigt inte gör någon opioidberoende, utan tvärtom bidrar till att rehabilitera människor som har ett sådant beroende).
Ett annat problem är bristande samverkan mellan sjukvård och socialtjänst. Om det samarbetet ska förbättras, med ömsesidig respekt för våra olika kompetenser, så hoppas jag att andra socialarbetare inte tror att Rahbeks bild är representativ för hur vi inom sjukvården arbetar.
Detta är en debattartikel
Alkohol & Narkotika främjar en konstruktiv debatt. Här samlar vi krönikor, essäer, insändare och ledare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Alkohol & Narkotika.
Kategorier:
Joar Guterstam är beroendeläkare och ordförande för Svensk förening för beroendemedicin.
Se alla artiklar av Joar GuterstamPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.