Definitioner och förklaringar av begrepp

HBTQI – ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.
Ibland används bara förkortningen hbtq i texten och då betyder det att just den undersökningen som refererats till inte fångar upp det undersökta bland intersexpersoner.
Cisperson – någon vars juridiska kön, biologiska kön, könsidentitet- och könsuttryck hänger ihop och har hängt ihop sen födseln, i enlighet med den rådande samhällsnormen.
Heterocisnorm – förutsätter att alla människor är heterosexuella, cispersoner och bildar familj med personer av motsatt kön. Utgår från att det bara finns två kön.
Intersexperson, eller person med intersexvariation – någon som är född med en kropp som inte går att kategorisera som man eller kvinna enligt samhällets normer för kön.
Minoritetsstress – stressreaktioner som följd av en utsatthet för specifika upplevelser kopplade till minoritetsskapet
Transperson – ett paraplybegrepp för flera grupper som har gemensamt att deras könsidentitet och/eller könsuttryck alltid eller under perioder skiljer sig från det kön som registrerades vid födsel.  
Queer – i förkortningen hbtqi handlar det om queer som identitet, att vara queer. Det innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet, och/eller relationer, exempelvis genom att vara transperson, ha en icke-monogam relation eller skaffa barn med en vän istället för med en kärlekspartner.

Källa : MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor & RFSL

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika

Senaste från Okategoriserade

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!