Hoppa till innehållet

Nya siffror om ungas vanor

AdobeStock_613078991-2048×1365

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har släppt siffrorna från årets nationella skolundersökning. Skolundersökningen har genomförts sedan början av 1970-talet och berättar om ungdomars erfarenheter av alkohol, narkotika, dopning, tobak, nikotin och spel om pengar. Det är exempelvis här som man kunnat följa hur ungas alkoholkonsumtion stadig minskat över tid. Alkohol & Narkotika kommer att ha anledning att återvända till årets resultat, men här kommer fem snabba från årets skolundersökning.

Spel om pengar

Att spela om pengar har blivit något vanligt, åtminstone om du är kille i äldre tonåren. Spel om pengar befinner sig nu på de högsta uppmätta nivåerna sedan man började mäta skolungdomars ANDTS-vanor. Bland pojkar som läser andra året på gymnasiet är det 4 av 10 som uppger att de spelat om pengar under det senaste året.

Johan Svensson är författare till kapitlet om spel om pengar och utredare med forskningskompetens på CAN.

—Det är klart att det är tankeväckande att så många i den här gruppen spelar, när det finns en åldersgräns. Bland gruppen som sticker ut är det man spelar på onlinespel, sport och hästar, säger Johan Svensson som är utredare på CAN och författat kapitlet om spel om pengar.

Vitt snus

Under mätperioden infördes en 18-årsgräns för nikotinprodukter som klassas som tobaksfria, dit vitt snus räknas. Trots det har användningen bland niondeklassare och gymnasieelever ökat även i år. Bland elever som läser andra året på gymnasiet är det nästan 1 av 4 som använt vitt snus under de senaste 30 dagarna.

Siri Thor är redaktör för skolundersökningen och utredare med forskningskompetens på CAN.

—Att åldersgränsen inte följts av minskad konsumtion är verkligen överraskande. Vi kan inte ge svar på vad det beror på, men vi vet att en av de främsta källorna för snus och cigaretter är att man fått från kompisar, säger Siri Thor som är redaktör för skolundersökningen och utredare på CAN.

Lustgas

Användningen av lustgas är fortsatt hög bland gymnasieelever, men har minskat från föregående år. Förra året var första gången man lyfte ut lustgasen från annan boffning för att kunna titta specifikt på bruket av lustgas.

Avstannade trender

Under många år har drickandet bland unga minskat och alkoholkonsumtionen bland unga har legat på historiskt låga nivåer, men nu ser den dalande trenden ut att stanna av. För vejp/e-cigaretter har trenden varit den motsatta med en närmast explosionsartad ökning 2018 – 2022. Nu mattas den ökningen av, även om användningen är fortsatt hög.

Ny analys

Nytt för i år att man bland ungdomar som uppgett att de någon gång använt narkotika har frågat om användningstillfällen. Resultatet visar att 1 av 10 står för den allra största delen av det totala bruket. Samma mönster har man tidigare sett i den vuxna befolkningen.

Skolundersökningen i sin helhet hittar du här.

Kategorier:

Etiketter:

SM Höglund

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.

Se alla artiklar av Sara-Märta Höglund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.