Hoppa till innehållet

Ny analys av avloppsvatten klar

Ny analys av avloppsvatten klar
Bilden visar bruk av kokain under veckosluten, enligt EMCDDA:s analys av avloppsvatten.

Användningen av metamfetamin och MDMA ökar troligen i Sverige. Det visar den senaste analysen av avloppsvatten som EU:s narkotikabyrå, EMCDDA, presenterat. I de tre svenska städer som ingår i undersökningen, Växjö, Uppsala samt Gävle, har den uppmätta mängden av de två substanserna ökat. Däremot har amfetamin i avloppet minskat i de tre städerna, men mängden är fortfarande bland de högsta inom EU.

Medan Uppsala och Gävle visar både upp- och nedgångar bland de substanser man letar efter sticker Växjö ut med en ökning på alla fronter. Proverna visar framförallt en stor ökning av MDMA under helgerna.

Rent generellt visar undersökningen att kokainanvändningen fortfarande är på uppgång inom EU. I tre av fyra undersökta städer ökar mängden i avloppsvattnet under helgerna, precis som ketamin, amfetamin samt MDMA. Sverige har en jämnare nivå av amfetamin under veckan, utan toppar under helgerna. Användningen av cannabis och metamfetaminer fortsätter däremot att vara utspridd över hela veckan i övriga Europa.

Undersökningen visar att stora skillnader i droganvändningen finns mellan olika länder. Däremot verkar det inte spela någon roll om städerna är små eller stora. Nederländerna fortsätter att ha höga mängder av nästan alla substanser, liksom Spanien. Kokain hittas mest inom västra och södra EU, medan metamfetaminerna, trots en långsam frammarsch, fortsätter att finnas främst i östra EU.

Om undersökningen

88 större och mindre städer med sammanlagt närmare 56 miljoner invånare i 16 EU-länder, plus Turkiet, har deltagit i undersökningen. Substanser som laboratorierna letat efter är cannabis, MDMA, amfetamin, metamfetamin, ketamin samt kokain. Nästan alla droger hittades i alla deltagande städer, om än i olika mängder. Det går inte att använda analys av avloppsvatten för att leta efter heroin, eftersom det inte lämnar några typiska spår efter sig. De deltagande länderna är Österrike, Belgien, Cypern, Tjeckien, Tyskland, Estland, Finland, Italien, Litauen, Luxembourg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Slovakien, Slovenien, Sverige, Turkiet

Kategorier:

Etiketter:

Projektet Ändra storlek på bild-2 (1)

Kristina Wallin är frilansjournalist.

Se alla artiklar av Kristina Wallin

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.