Målet är att förhindra trafikolyckor orsakade av alkohol och droger. Med en ANDTS-samordnare som möjliggörare har skola och föreningsliv i Haninge ett tätt samarbete.
Alkohol, droger och trafik är en livsfarlig kombination. 2018 omkom 324 personer i trafiken, 75 av dem i alkohol- eller drogrelaterade olyckor. Ännu fler skadades svårt. För att förhindra att någon sätter sig i en bil påverkad tror Anette Kyhlström ordförande för MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund i Haninge/Stockholm på uthålligt arbete med ungdomar.
− Det räcker inte att vi från MHF kommer till skolorna och pratar i en halvtimme om hur viktigt det är att vara nykter bakom ratten. Frågorna ska komma in i den ordinarie undervisningen på flera olika sätt, säger hon.
Genom diskussioner om konsekvenser, värderingsövningar och med fakta i olika ämnen. I matematiken går det att räkna på promillehalt och bromssträcka, i svenskan kan eleverna skriva en novell på temat.
I Haninge fanns intresset hos gymnasieskolan att göra något bra för eleverna runt alkohol, droger och trafik. MHF kan ta fram den information som pedagogerna behöver i sin undervisning och fylla på allt eftersom. I kommunen finns också Inger Dahlberg, ANDTS-samordnare på heltid. Hon beskriver hur socialnämnden börjat med en systemförändring av föreningsbidragen.
− För att vi ska lyckas med det förebyggande arbetet måste vi ta tillvara civilsamhället. Vi kan inte vara utförare dygnet runt, vår verksamhet för beroende går hem när arbetsdagen är slut, vem kan vi då kroka arm med under kvällar och helger? säger hon.
Nu bjuder kommunen in föreningslivet till dialog och frågar: Hur ser det ut idag, hur tänker ni inför nästa år, vad kan vi göra tillsammans för de människor som bor i kommunen? Ett resultat är att föreningar som fått bidrag i många år men började gå på halvfart med stigande medelålder vaknat till liv igen. Några har utvecklat sin kamratstödjande verksamhet. Så skapas ett sammanhang och man skriver samverkansöverenskommelser som sträcker sig över mandatperioder. I början var föreningarna lite misstänksamma.
– Ska ni styra oss nu? frågade de. Men kommunen behöver också utveckla verksamheten. Förut sökte de pengar och fick ofta nej, säger Inger Dahlberg.
Anette Kyhlström på MHF ser det som att man är på god väg bort från risken att verksamheterna blir eldsjälsberoende.
− Nu handlar det om sakfrågor. Eldsjälar är viktiga, men vi måste ha struktur så att inte bra verksamheter dör. Det är inte alltid enkelt att hitta den här samverkansformen. Haninge har bjudit upp idéburen sektor, cheferna har sett mervärdet av att vi jobbar tillsammans från början. Jag som representant för min förening behöver inte hela tiden knacka på dörren.
I det här samarbetsklimatet föddes projektet AKTA; alkohol och droger, konsekvenser, trafik och ansvar. MHF sökte och fick bidrag från Stiftelsen Ansvar för framtiden för att arbeta med gymnasielever från årskurs ett till tre på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. En basmätning av elevernas kunskaper gjordes innan start och den ska följas upp för att se om det här ger resultat.
Ett av målen är att skjuta upp alkoholdebuten och minska berusningsdrickandet. Bland de mätbara resultaten förväntar man sig att se att fler avstår från alkohol och droger, att eleverna aldrig kör motorfordon påverkade och att de heller aldrig åker med någon som är påverkad.
– Vi hoppas också att de ska ha modet att hindra andra från att köra onyktra. Att de vet att det är fel och vilka konsekvenserna kan bli och därför orkar stå emot. Vi är alla trafikanter och kan råka illa ut när någon kör påverkad, säger Anette Kyhlström.
Ett annat mål är att eleverna ska ha kunskap om att det finns stödgrupper för tonåringar som lever i familjer med risk- eller missbruk.
− Många är jätteoroliga för någon anhörig, för en kompis eller för sig själva. Det ska inte behöva vara så att de kommer ända till gymnasiet och att ingen har gjort något innan om det är problem i familjen och att de själva håller på att dras in. Nu får de veta att det finns stöd, säger Anette Kyhlström.
AKTA-projektet har en treårig aktivitetsplan och MHF och ANDTS-samordnaren Inger Dahlberg arbetar tätt tillsammans. Lärarna får stöd när de behöver. Helen Wedberg undervisar i Idrott och hälsa och i de speciella karaktärsämnena inom Hälsa på Barn- och fritidsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet.
− AKTA är ett fantastiskt projekt som låter oss lärare testa att fläta in frågor kring alkohol, droger och trafik i den ordinarie undervisningen. Vi har hittat flera sätt att jobba med vilka konsekvenser brukande kan få i trafiken. Också hur det kan påverka livet för alltid att göra rätt eller fel beslut. I traditionell undervisning ingår ANDT bara i vissa kurser och i övrigt blir det upp till den enskilde läraren om man jobbar med det. Trots att det står som en av rektorns ansvarsområden att skolan ska jobba med trafik och tobaksfrågor under alla år.
Eleverna är positiva över att ha blivit utvalda och känner sig speciella.
− De förstår vikten av varför vi gör det här och lär sig att ett litet val kan få stora konsekvenser. När någon säger: »Jag dricker inte så det här påverkar inte mig«, då kan vi prata om att det kan vara lika livsfarligt att hoppa in i en bil med en onykter förare fast du själv är nykter, säger Helen Wedberg.
Hon har själv både en familjemedlem och en vän från högstadiet som gått bort i trafikolyckor där föraren varit onykter.
– De två jag kände var båda passagerare. För dem hade kanske ett sådant här projekt kunnat rädda deras liv. I och med de båda olyckorna har jag själv fått uppleva vilka effekter det också får på oss som saknar de här personerna. Det är en hemskt upplevelse. De kommer alltid vara saknade!
Samarbetet med MHF runt AKTA-projektet är bara ett exempel på Haninges förebyggande arbete. Inger Dahlberg talar om fyra arenor där kommunen kan vara med och påverka.
– Familjen är alltid den viktigaste skyddsfaktorn för barn och ungdomar, när den fungerar. Förskola och skola är nummer två. Tre är att det finns strukturerade och bra fritidsverksamheter för barn och ungdomar. Och sedan samhällsnivån, med ett bra samarbete med olika myndigheter och med civilsamhället.
Som ett kvitto på sitt och kommunens arbete fick en glad Inger Dahlberg i november ta emot priset som Årets förebyggande kommun på konferensen förebygg.nu.
Kategorier:
Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika
Se alla artiklar av Anna FredrikssonPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.