
Tjänsten Spelpaus ska hjälpa spelberoende, men det nationella avstängningssystemet för spel om pengar och relaterad marknadsföring har brister. Nu utreder Spelinspektionen varför hundratals registrerade ändå fått spelreklam.
2019 omreglerades den svenska spelmarknaden med syfte att stärka konsumentskyddet. En av de viktigaste åtgärderna var att införa det nationella avstängningssystemet Spelpaus, administrerat av myndigheten Spelinspektionen. På Spelpaus.se kan användare registrera sig och därmed stoppa sig själva från spel och spelbolagens reklamkampanjer. Systemet blev snabbt populärt, med över 50 000 registrerade redan första året. I mars 2025 ligger siffran över 120 000.
Detta trots att Spelpaus sedan starten har haft en del problem. Bara efter ett drygt år började rapporter komma i media om att allt inte stod rätt till. Misstankar fanns om att informationen i myndighetens databas läcker. Personer som registrerat sig på Spelpaus berättade att de ändå fick spelreklam, bland annat via sms.
– Spelreklam är det sista som människor med spelproblematik eller spelberoende behöver, säger Omid Rezvani, ordförande för riksorganisationen Spelberoendegruppen, som arbetar med att hjälpa spelberoende och anhöriga.
– De som lider av beroendesjukdomen spelberoende är en ytterst sårbar grupp. Spelbolagen vet att de kan tjäna oerhört stora pengar på dem. Det finns statistik som visar att så mycket som hälften av deras vinst kommer från människor med spelberoende eller riskbeteende, menar Omid Rezvani.
Flera av dem som har larmat i media har vittnat om att reklamen från spelbolag dykt upp kort efter att de registrerat sig hos Spelpaus. Ofta framkommer det också i marknadsföringen att bolaget erbjuder spel ”utan Spelpaus”. Att det skulle finnas koppling mellan Spelpaus register och den riktade reklamen förnekar dock Spelinspektionen. De har inte haft något dataintrång och har inga belägg för att information skulle ”läcka” från registret, meddelar My Holmén, pressansvarig vid myndigheten:
– Vi har dock tagit del av information som kan tyda på att spelbolag aktivt vänder sig till spelare som stängt av sig i Spelpaus, säger My Holmén.
– Marknadsföringen verkar inträffa omedelbart efter att individen har tagit beslutet att stänga av sig från spel på spelpaus.se. Det skapar givetvis en mycket ogynnsam situation för den som vill sluta spela om pengar och Spelinspektionen utreder frågan, säger hon.
Vi har tagit del av information som kan tyda på att spelbolag aktivt vänder sig till spelare som stängt av sig i Spelpaus.
My Holmén, pressansvarig vid Spelinspektionen
Från juni 2020 till februari 2025 har Spelinspektionen fått in cirka 270 klagomål och tips från personer som stängt av sig för spel via Spelpaus men ändå fått spelreklam. Merparten av dessa klagomål gäller bolag med svensk licens. Men många, 99 stycken, handlar om reklam från olicensierade bolag. Ett problem, eftersom Spelpaus bara kan blockera den som registrerat sig för spel hos bolag med svensk licens.
– Den som är spelberoende kan alltid hitta tusentals andra utländska aktörer, säger Omid Rezvani på Spelberoendegruppen.
– Det är en stor brist i Spelpaus att funktionen bara skyddar mot bolag med licens i Sverige. Som den fungerar i dag är Spelpaus i bästa fall ett hjälpmedel för den som vill sluta spela, men det måste kompletteras med annan behandling. Vi vill att den som registrerar sig på Spelpaus omedelbart ska erbjudas fler och andra möjligheter till hjälp.
Som den fungerar i dag är Spelpaus i bästa fall ett hjälpmedel för den som vill sluta spela, men det måste kompletteras med annan behandling.
Omid Rezvani, ordförande för Spelberoendegruppen
I dagsläget saknar Spelinspektionen möjlighet att direkt blockera marknadsföring från spelbolag utan licens i Sverige. Detta trots att spelreklamen faktiskt kan vara olaglig. I Sverige finns strikta regler kring marknadsföring av spel, och att genom reklam främja deltagande i spel utan nödvändig licens kan till och med ge fängelse. Får man sms från ett olicensierat spelbolag om ”spel utan Spelpaus” bör man alltså inte bara radera – utan också anmäla.
– Om en privatperson får reklam från ett spelbolag med utländsk licens, rekommenderar vi att detta anmäls till vårt kontaktcenter eller i vårt webbformulär, säger My Holmén vid Spelinspektionen.
– Tips som kommer in till oss kan användas som grund för att inleda tillsyn. Spelinspektionen kan även vidta åtgärder, om marknadsföringen bedöms vara otillåten enligt spellagen. Fall som bedöms vara brottsliga hanteras av polis och åklagare.
Fakta om Spelpaus
Spelpaus.se är en kostnadsfri tjänst från Spelinspektionen som gör det möjligt att stänga av sig från allt spel hos spelbolag med svensk licens. När du stänger av dig genom Spelpaus.se gäller det för alla typer av spel om pengar som dessa bolag erbjuder. Spelbolagen är dessutom skyldiga att kontrollera Spelpaus-registret innan de skickar ut reklam till personer som har stängt av sig. Du kan välja att stänga av dig i 1, 3, 6 månader eller tills vidare. När avstängningen är aktiv kan den inte ångras eller avbrytas.
Källa: spelpaus.se
Kategorier:
Etiketter:

Sara Martinsson är frilansjournalist och författare. 2021 nominerades hon till Augustpriset (årets fackbok) för 'Knäböj', en bok om kvinnor och styrketräning.
Se alla artiklar av Sara MartinssonPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.