Skip to content

”Antingen fortsätter du eller så tar du hjälp”

Emma Magnusson
Emma Magnusson är en av 15 personer som djupintervjuats då de fått hjälp för alkoholberoende via jobbet. Studien ingår i ett nyss avslutat forskningsprojekt som undersöker arbetsplatsen som en arena för alkoholprevention. Foto: Nora Lorek

Ny forskning visar att anställda söker hjälp för alkoholberoende hos chefen, snarare än att chefen tar initiativ. När Emma Magnusson nådde botten av sitt alkoholberoende fanns hennes chef vid hennes sida.

– Hon sa ”Nu finns det två vägar som du kan välja. Antingen fortsätter du eller så tar du hjälp. Jag vet vilken potential du har”, berättar Emma, som nu varit nykter i tre år.

Kristina Berglund är docent i psykologi vid Göteborgs universitet och projektledare för det tvååriga tvärvetenskapliga forskningsprojektet ”Arbetsplatsen som en arena för alkoholprevention” som nu går mot sitt slut. I en delstudie djupintervjuades 15 personer som fått hjälp för alkoholberoende via jobbet.

–Alkohol är en känslig fråga. Hur mycket ska man gå in som arbetsgivare? Hur mycket kan arbetsplatsen klampa in i människors privatliv? Det är bakgrunden till att vi tycker det här är intressant. Om man jobbar med det här på ett bra sätt kan arbetsplatsen verkligen vara en arena för alkoholprevention, säger hon.

Kristina Berglund är docent i psykologi vid Göteborgs universitet och projektledare för ”Arbetsplatsen som en arena för alkoholprevention”. Foto: Kristin Lidell

I en majoritet av intervjuerna framkom att det var den anställda själv som hade bett om hjälp, inte en chef som gripit in.

–Ofta har tecken funnits men jag tror att det är svårt och förenat med ångest för chefen att ta upp sådana problem. Men ju snabbare man kan hjälpa en person som dricker, desto lättare är det att lösa problemet, säger Kristina Berglund.

Emma Magnusson i Borås är en av deltagarna i studien. För elva år sedan, när hon var 23 år gammal, gjorde hon en magsäcksoperation efter att i många år ha kämpat med vikten. Ökat alkoholsug är en känd risk efter en sådan operation. Åren därpå präglades av festande.

I april 2017 blev hon mamma. Föräldraledigheten innebar en stark känsla av ensamhet. Emma Magnusson kände sig ensam i relationen och tyckte att hemarbetet, som hon fick ansvara för på egen hand, kändes roligare och lättare om hon var berusad.

Hennes sambo tyckte att hon hade ett riskbruk och berättade att hon hade rätt att få hjälp via sin arbetsgivare, varpå hon gick till sin dåvarande chef och sade som det var. Hon fick gå till företagshälsovården där en psykolog föreslog en vit månad. Det ledde till att Emma började dricka i smyg i stället.

–Dessutom hade jag varit medlem i Socialdemokraterna från valet 2014 och inför valet 2018 ville de hitta kandidater till kommunfullmäktige. Jag blev inkastad i politiken och fick större ansvar och kände att jag ville skapa mig en identitet med pondus. Jag tyckte att jag passade in mer socialt om jag var lite påverkad, berättar Emma Magnusson.

När hon blev gravid igen 2019 lyckades hon inte hålla sig ifrån alkoholen, vilket hon till en början dolde för barnmorskan. Emma Magnusson mådde fruktansvärt dåligt. Efter att hennes mamma hade ställt ett ultimatum där en orosanmälan var alternativet tvingades hon att tala med vården om sitt alkoholberoende. Barnet föddes friskt.

–En enorm lättnad, säger hon.

Emma Magnusson i Borås har haft ett alkoholberoende som hon öppet sökt stöd för hos sin tidigare arbetsgivare. Hon har även ingått i en tvärvetenskaplig studie om alkoholprevention på jobbet som leds av Kristina Berglund vid Göteborgs universitet. Foto: Nora Lorek.

Socialtjänst och öppenvård kopplades in men drickandet fortsatte. Vid ett tillfälle under 2020 kom hon berusad till ett möte i kommunfullmäktige, blev påkommen och fick skjuts hem av kanslichefen som gjorde en orosanmälan och sade att Emma måste tala med sin chef. Emma Magnusson arbetade då som bygglovskoordinator och hade just fått en ny chef som hon var bekant med sedan tidigare. En kvinna som hon hade förtroende för.

Relationen spelade roll

Den tillitsfulla relationen kom att få stor betydelse. Från socialtjänsten fick Emma Magnusson verktyget Previct, kopplat till en app. Hon skulle blåsa morgon, middag och kväll samtidigt som hon filmade sitt eget ansikte. Om hon blåste positivt eller missade ett tillfälle var Emmas chef en av dem som fick ett sms. 

Efter en separation och ett alkoholuppehåll på nästan ett år, med enstaka återfall, tyckte Emma Magnuson att hon hade koll på läget och kunde börja dricka lite igen. Inom kort stoppades hon av polis när hon körde rattfull.

Hon blev av med körkortet, sades upp från sina politiska uppdrag och dömdes så småningom till fotboja i en månad.

Botten nåddes den dag som åtalet mot henne presenterades, och både traditionella medier och alternativmedier basunerade ut att den socialdemokratiska politikern Emma Magnusson åtalas för rattfylla.

–Det var ingen rolig dag. Men den ena jag pratade med var min chef. Hon sa att hon hade en kontakt på Aleforsstiftelsen som vi skulle tala med. Det andra samtalet var från distriktsordföranden i Socialdemokraterna som ringde och sa att han fanns som stöd.

Den dagen, 8 juli 2021, blev Emma Magnussons första nyktra dag.

Märket från tolvstegsgemenskapen markerar tre år utan alkohol. Foto: Nora Lorek

Hon var aldrig rädd att förlora arbetet, utan trygg i vetskapen om arbetsgivarens skyldigheter. Dessutom hade hon aldrig misskött arbetet eller varit påverkad på arbetsplatsen.

Den 17 augusti 2021 blev hon inskriven på Aleforshemmet i Alingsås och stannade i en månad. Behandlingen utgick från tolvstegsprogrammet. Efter utskrivningen gick hon på eftervård under ett års tid, med gruppsamtal en gång i veckan.

Vid hemkomsten skrev hon en behandlingsöverenskommelse med sin arbetsgivare.

–Jag hade ett förstärkt anställningsskydd med vissa krav, som att jag fullföljer behandlingen med Aleforsstiftelsen och att jag inte är påverkad av alkohol. Men ända sedan dagen åtalet lämnades in har jag inte haft sug.

Hur har andra reagerat på den här förändringen?

–Mamma och pappa är jättestolta. När jag fick min treårsbricka bjöd jag mamma till mötet. Hon fick lyssna på mina vänner i tolvstegsgemenskapen och vilka fina ord de sa till mig. Hon bröt ihop.

Emma Magnusson säger att hon har fått många vinster av att inte längre dränka ångest, skuldkänslor och skam och att slippa oärlighet och manipulation.

–Jag har insett att det inte var alkoholen som var mitt problem egentligen utan alla känslor som jag inte har kunnat hantera.

Bredvid dotterns pärlplatteblomma i köket hänger ett mantra för sinnesro. Foto: Nora Lorek.

När hon sökte nytt jobb var hon öppen med sin historia.

–Jag berättade att det här är jag, det här är mitt bagage. I och med att jag var politiker när jag blev av med körkortet blev jag offentligt uthängd. Då berättade jag i stället. Jag upplever att nu kommer Emma som Emma är till en arbetsplats där folk tycker om Emma som Emma är.

Om studien
”Arbetsplatsen som en arena för alkoholprevention” är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid Göteborgs universitet som finansierats av Systembolagets alkoholforskningsråd.

Syftet med projektet har varit att undersöka förutsättningarna för alkoholprevention inom det svenska arbetslivet. Medverkande forskare i projektet har representerat psykologi, organisation och styrning, folkhälsa samt vetenskapsteori och filosofi.

Kategorier:

Etiketter:

Agnes_Arpi_foto_Ellika-Henrikson_01-300×300

Agnes Arpi är frilansjournalist.

Se alla artiklar av Agnes Arpi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.