Hoppa till innehållet

Så påverkar nikotin hjärnan

Louise Adermark
Podd om nya nikotinprodukter. Louise Adermark är docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademi. Foto: Gunnar Jönsson, Göteborgs universitet.

Nikotin är temat för ett nytt poddavsnitt där Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, är expertgäst.

Louise Adermark är expertgäst i senaste avsnittet av Alkohol & Narkotikas podd. Hon är docent i neurobiologi och forskar på hur nikotin påverkar hjärnan. Hon undersöker bland annat varför vi blir beroende och hur vi kan blir vi fria från beroende.

Alkohol & Narkotika tog tåg och spårvagn till Göteborg och Sahlgrenska akademin för ett samtal om nya nikotinprodukter, feströkning, ungdomshjärnor och redlösa labbråttor. Samtalet leds av Alkohol & Narkotikas redaktör Sara-Märta Höglund. Musiken är komponerad av Johan Hedberg och ansvarig utgivare är Charlotta Rehnman.

Förtydligande: I en fråga hänvisas till en skolundersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, där programledaren uppger att 1 av 4 elever som läser gymnasiets andra år använder vitt snus frekvent. Det som åsyftas är att svaranden uppgett att man nyttjat vitt snus under ”de senaste 30 dagarna”.

Här hittar du undersökningarna som nämns i sin helhet:

Självrapporterade rök- och snusvanor (31-05-2024)

CAN:s nationella skolundersökning (11-12-2023)

Kategorier:

Etiketter:

SM Höglund

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.

Se alla artiklar av Sara-Märta Höglund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.