Hoppa till innehållet

“Det är en halvering av kokainpriset”

Hur har priser på narkotika utvecklats i Sverige. Och säger en prislapp nånting om tillgång och efterfrågan. Det är frågor som som besvaras i senaste avsnittet av Alkohol & Narkotikas podd. 

Expertgäst är Ulf Guttormsson, utredare och chef för avdelningen analys och metod vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Pengar och narkotika, det är temat för senaste avsnittet av Alkohol & Narkotikas podcast. Sedan 1980-talet har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, följt prisutvecklingen för några av de vanligaste narkotikaklassade substanserna i Sverige. Därför heter avsnittets expertgäst Ulf Guttormsson.

Ulf Guttormsson är utredare och avdelningschef för det som heter analys och metod vid CAN. Frågor som besvaras i podden är bland annat hur gatupriser för narkotika utvecklats över tid och om det säger något om tillgång. Vi får även ta del av uppskattningar av hur mycket pengar svensk narkotikahandel omsätter.

“Det är en halvering av kokainpriset”

Ulf GuttormssonAvdelningschef, CAN

Rubriken ‘Vad kostar ett gram?’ är lånad från Bianca Ingrossos talkshow på tv, där frågan om priset för ett gram kokain ställdes till statsminister Ulf Kristersson, som del av en nutidsorientering. Samtalet leds av Alkohol & Narkotikas redaktör Sara-Märta Höglund och vinjetten är komponerad av Johan Hedberg. Ansvarig utgivare är Charlotta Rehnman. Blev du nyfiken på att veta mer om rapporten som det pratas om i programmet?

Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2023 (släpptes 24 april 2024.)

Nästa avsnitt handlar om alkohol och gästas av Mathias Hallberg som är professor i molekylär beroendeforskning vid Uppsala universitet, det släpps 14 maj via alla plattformar som tillhandahåller poddar.

Kategorier:

Etiketter:

SM Höglund

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.

Se alla artiklar av Sara-Märta Höglund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.