Matildaplanen – Så skulle regeringen avveckla monopolet

Den 14 mars 1997, på Matildas namnsdag, börjar en tjänsteman på socialdepartementet skriva på ett lagförslag för hur en licensierad alkoholmarknad ska se ut i Sverige. Systembolagets vara eller icke-vara ska bestämmas av EG-domstolen och det har kommit signaler om en fällande dom. Några månader senare är den svenska regeringen redo att sammanträda för att godkänna den idag bortglömda Matildaplanen

Morgonen den 23 oktober 1997 samlas flera högt uppsatta tjänstemän på socialdepartementet. Riks­polischefen, tullchefen och generaldirektörerna för Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen är där för att invänta EG-domstolens beslut i det så kallade Franzénmålet. EG-domstolen har ombetts ta ställning till om Systembolaget ska få finnas kvar. Systembolaget och regeringen har lobbat hårt och utfallet är ovisst.

Tjänstemannen Gert Knutsson är också där. I hans ägor finns ett färdigt lagförslag för en licensierad alkoholmarknad. Regeringen är informerad och redo att skicka den till riksdagen samma dag.

Det här är historien om Matildaplanen.

När Harry Franzén i januari 1995 öppnar sin ICA-butik på den lilla orten Röstånga i Skåne finns en ovanlig produkt på hyllan: vin. Sverige har gått med i EU och fått behålla sitt monopol, men Harry Franzén är inte nöjd. Han anser att monopolet bryter mot EU-rätten och vill utmana det. Det här är ingen ny kamp för Harry Franzén. Han har tidigare försökt sälja vin i sin butik och redan 1976 fanns kravet om slopat monopol med i hans parti Centrumdemokraternas program.

Vinet beslagtas och Harry Franzén åtalas. Tingsrätten väljer att ställa frågan till EG-domstolen om Systembolaget är förenligt med EU-rätten.

Två år ska processen ta. Den 4 mars 1997, några månader före beslutet kommer, föreslår general­advokaten Michael B. Elmer att domstolen dömer till fördel för Franzén. Uttalandet skapar oro på socialdepartementet – EG-domstolen tenderar att gå på general­advokatens linje (sedan 2010 har domstolen gjort det i 70 procent av sina beslut). I medierna uppmanar Harry Franzén regeringen att inte vänta på domstolens beslut utan att börja utforma ett regelverk med en gång.

Gert Knutsson, tjänsteman på social­departe­mentet sedan 1985, föreslår till socialminister Margot Wallström att de ska förbereda sig för en dag då Systembolaget bedöms vara olagligt.

Den 14 mars, på Matildas namnsdag, börjar han skissa på ett lagförslag för en licensierad alkohol­marknad.

Julius von Wright

Julius von Wright är chefredaktör för Alkohol & Narkotika sedan 2017.

Senaste från Politik

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!