Narkotika

Cannabisdebatt fast i gamla spår

Foto: Julius von Wright
Det är få drogpolitiska diskussioner som väcker applåder som en cannabisdebatt. Likt hejaklackar uttrycker publiken stöd både för Gabriel Romanus och Joar Forssell när de debatterar legalisering i ett vitt tält i Visbys hamn.

– Eftersom cannabis är kriminaliserat vågar människor inte söka vård i lika stor utsträckning. De köper cannabis av langare som också säljer tyngre grejer och de rekryteras till tyngre droger. För mig är det en socialliberal fråga att flytta cannabisen från den kriminella kontexten, säger Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsförbundet (Luf).

På måndagen möttes två generationer liberaler för att diskutera legalisering av cannabis. Joar Forssell mötte riksdagsledamoten och före detta socialminister Gabriel Romanus i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälles, Kriminellas Revansch i Samhällets och European Against Drugs tält under Almedalsveckan i Visby. Under Liberalernas dag på Almedalsveckan fick de båda stå för uppvisning av det avstånd som kan finnas mellan ett ungdomsförbund och modersparti.

Romanus håller inte med Forssell och anser att ökad tillgänglighet betyder ett ökat antal beroende.

– De flesta som prövar cannabis någon gång slutar. De är inte utstötta eller stigmatiserade. Att de slutar hänger ihop med att det olagligt. Ökar man tillgängligheten så ökar man antalet som fortsätter använda och kan bli beroende, säger Romanus.

 

 

Debatten arrangerades i kölvattnet av att LUF redan under flera år har förespråkat en legalisering av cannabis och – förstås – att cannabis har legaliserats i flera amerikanska delstater, bland annat i Colorado.

Romanus säger att vi måste vänta några år och se hur det går i Colorado innan vi kan dra slutsatser om vilka effekter en legalisering kan ha, men erkänner också att han är öppen att gå in på Joar Forssells linje ifall Colorado visar positiva effekter.

– Problemet är att man måste vara övertygad om att förändring leder till något bättre och det är inte jag. Om det är så att fler söker vård och färre blir beroende och marijuanarelaterade dödsfall i trafiken minskar i Colorado,  då är jag öppen för att göra något annat, säger Romanus.

I motsats till Liberala ungdomsförbundets ståndpunkt i många frågor argumenterar Joar Forssell för kontroll när det gäller cannabismarknaden. Han tänker sig en lösning likt Systembolaget.

– Om man tycker att man har ett problem som behöver mer kontroll så tycker jag att man ska lägga fram förslag som ger mer kontroll. Den kriminella statusen ger helt enkelt dålig kontroll, säger Joar Forssell.

– Legalisering är ingen garanti mot kriminell verksamhet, säger Romanus och hänvisar till alkoholsmuggling som sker trots att alkohol är lagligt i Sverige.alkohol i Sverige.

– Även om man skulle göra det lagligt skulle det också finna en kraftfull olaglig industri, fortsätter Romanus.

– Oavsett om det är legalt eller illegalt så kommer det att ske produktion. Det jag säger är att om vi legaliserar kan vi få bort spice och få bort dålig utblandning, svarar Joar Forssell.