Blogg: På gång i Sri Lanka

Stort och smått om skillnader och likheter

Foto: Håkan Leifman

Förra veckan var jag i Lissabon på Lisbon Addiction conference. Kul att träffa gamla och nya kollegor, från CAN, STAD, SoRAD, EMCDDA, ESPAD. Träffade också Thor Norström och hans fru Helena i Ericeira där vi avslutade vår vistelse i Portugal.

Det kändes lite skönt att vara tillbaka i Europa; kändes nästan som att komma hem. I Lissabon ser man inga byggnadsarbetare i kortbyxor, barfota och utan säkerhetsele på sluttande tak 30 meter ovanför marken. Där ser man inte heller vakter utanför var och varannan butik och hotell. Trafiktempot är, minst sagt, annorlunda. Å andra sidan syns många fler drogpåverkade personer i Lissabon än i Colombo.

När man sitter som jag gör på ett kontor i ett annat land med en annan kultur så ser man att det finns massor av skillnader i arbetsvanor jämfört med i Sverige. Det går inte en dag utan att jag funderar på varför de gör just på det sättet som jag ibland kanske inte tycker är det mest optimala. Men ju längre tid jag är här desto fler nyanser av likheter framträder. Här finns alla de karaktärer som återfinns, skulle jag tro, på de flesta arbetsplatser. Den spexige, den tillbakadragne, den mer allvarsamme, den som gärna vill synas och den som många gärna vill synas med. Listan kan göras lång men det är fascinerande.

På tisdag (7 nov) ska jag prata på en hastigt påkallad pressträff inför ett 15-tal journalister från både TV och olika tidningar. Temat är alkoholskatter som viktigt alkoholpolitiskt styrmedel. Regeringen har ju aviserat skattesänkningar på öl som i så fall kommer att presenteras i den budget som kommer om ungefär en vecka. Nu ses jag som en expert även när det gäller att tolka utvecklingen i Si Lanka. Herre min skapare, hur ska det gå?

I slutet av veckan bär det iväg till Chiang Mai för en konferens med partners från Thailand, Burma, Laos, Kambodja och Vietnam. Jag ska prata om hur man kan mäta förändringar av förebyggande arbete när resurser för mätningar är ytterst begränsade. Det blir en liten utmaning.

Förra veckan träffade jag ett av våra länsombud som var på besök på Sri Lanka (Kicki Olofsson från Jönköping). Hon hade med sig en väninna som permanent bor på Sri Lanka, några mil norr om Colombo. Det var intressant att prata med en annan svensk som bor här om hur hon upplever Sri Lanka.

I helgen gick vi till en ganska så känd inredningsbutik omtyckt av västerlänningar. Precis när vi gick ut därifrån stötte vi på den nyss nämnda svenskan och hennes man. Det var, så klart, en slump att vi träffades, men stöpta i samma svenska kultur gillar vi helt enkelt samma saker. Dessutom har vi råd att handla där. Så kan det vara här på Sri Lanka, vardagsnära likheter och skillnader som blandas lite om vartannat.

Det sägs att de finns 40 000 heroinister på ön. Jag ska djupdyka i den frågan om några dagar och skriver nästa gång om det. Spännande fortsättning följer med andra ord.

 

Om bilden: I det lilla firade vi idag denna charmanta dam som fyllde 83 år och som varje dag besöker ADIC:s bibliotek för att läsa engelskspråkiga dagstidningar.